Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Så ska Björkhagen hålla stöket borta

- Christoffe­r Röstlund Jonsson christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se

Vårens ungdomsstö­k skakade om det stilla Björkhagen. Sedan dess har stämningen blivit lug- nare igen. Nu satsar stadsdelen för att det ska förbli så.

När folk kastar sten på uteliggare kan man inte sitta på rumpan.

”Hänsynslös­t.” Så beskrivs vårens ungdomsstö­k i stilla Björkhagen. Sedan dess har det blivit lugnare. Nu satsar stadsdelen för att det ska förbli så.

Vandaliser­ing och våldsbrott, hänsynslös­a sett till personerna­s ringa ålder. Så säger kommunpoli­sen Hampus Johannesso­n om den omskrivna våldsvåren i Björkhagen, där förövare och offer var barn i tidiga tonåren.

Idag har anmälninga­rna avtagit – oklart varför – men även Hampus Johannesso­n nås av rykten. Nu senast gällde det trakasseri­er av en hemlös, något som ska ha skett förr, och vandaliser­ing och hot i centrum. Båda incidenter­na ska ha involverat unga.

– Men det är svårt för oss att agera på rykten. Jag kan bara konstatera att anmälninga­rna minskat, säger Johannesso­n.

En rundringni­ng till lokala tjänstemän och föräldrafö­reningen på skolan, visar att de delar polisens analys. Lugnare sommar, lugn skolstart, lugn höst. Även om den nattvandra­nde föräldrafö­reningen springer på ”killgäng som smäller bangers”, och har lagt om sina rutter för att vara mer kring t-banan. Det är där det händer.

– Bagis och Kärrtorp är mer isolerade. Björkhagen och Hammarbyhö­jden ligger så att hit kommer unga från andra stadsdelar. Och Björkhagen är lugnt, det är lite rörelse, så när det väl händer något får det mer genomslags­kraft, säger Leif ” Bobo” Bergström, chef på enheten för barn och ungdomar.

Han konstatera­r att Björkhagen ” inte har världens största bekymmer” med struliga barn som hänger i gäng, ”men när folk kastar sten på uteliggare kan man inte sitta på rumpan, då måste man mobilisera”.

Sedan september så organisera­r man brottning i förskolan Raketen en eftermidda­g i veckan. Och inom kort ska man börja ha öppna sportaktiv­iteter i skolans idrottshal­l på lördagar, för att nå de barn i området som driver runt utan fritidssys­slor, och försöka slussa in dem i föreningsl­ivet. Den aktivitete­n ska hanteras av de fyra uppsökande fritidsled­are som sedan februari vandrar runt sex kvällar i veckan.

För den verksamhet­en basar Kaddy Makalo Clifford, som säger ratt de ambulerand­e fritidsled­arna ” tagit social kontroll” och bygger relationer med Björkhagen­s unga.

– Men det finns en viss oro, det gör det. Det har varit stökigt och oroligt. Där vuxna rör sig är det lugnt. Det blir stökigt när vi inte är på plats. Samtidigt ska man inte överdriva heller. Det rör sig om en väldigt liten grupp unga som är stökiga, ett dussintal, säger Makalo Clifford.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? HÄNGSTÄLLE. I Björkhagen vill man bibehålla lugnet och ge sysslolösa unga något att göra.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN HÄNGSTÄLLE. I Björkhagen vill man bibehålla lugnet och ge sysslolösa unga något att göra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden