Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

HAR NÅGON SETT CATO?

SPÄRRVAKT BEVITTNADE KATTNAPPNI­NGEN: ”Jag blev chockad. Det gick så snabbt”

- Christoffe­r Röstlund Jonsson 073-600 69 28 cristoffer.rostlund@direktpres­s.se

Björkhagen­s egen huskatt, Cato, är försvunnen. Av allt att döma har han blivit stulen.

Jag satt som vanligt inne i mitt bås och han satt på spärren utanför. Då kom en man och en kvinna i 50-60-årsåldern …

I ett decennium har katten Cato varit en populär fixstjärna i Björkhagen, till ägaren Magnus Björns stora glädje. Cato har skänkt lyckas till lokalborna, där han fritt strövat runt, haft ett stambord på parkbänken vid tuben och hängt som han behagat i tunnelbane­station. Om det har vi skrivit förr.

Men nu är Cato borta. Magnus Björk har inte sett till honom sedan innan förra helgen. Och ett mycket trovärdigt vittne som kontaktat Tidningen Hammarby/ Skarpnäck, säger att det rör sig om en ren kidnappnin­g.

Stals på natten

Det är stationsvä­rden Filip Björner på Björkhagen­s station som säger att katten stals fredagen den 5 oktober, kring klockan 00.25, av ett medelålder­s par som såg ”härjat” ut.

Han ger ett mycket trovärdigt, detaljrikt och samlat vittnesmål:

– Jag är van att umgås med Cato då jag jobbar natt. Jag satt som vanligt inne i mitt bås och han satt på spärren utanför. Då kom en man och en kvinna i 50-60-årsåldern, och mannen frågade om katten var min. Jag svarade och sa att han heter Cato, och berättade vem han tillhör och vilken gata ägaren bor på. Jag sa också att det är en kändiskatt som är väldigt omtyckt av alla i området, säger Filip Björner.

Mannen och kvinnan säger några mer saker som Filip Björner inte uppfattar, innan mannen helt sonika säger ”då tar jag med mig den här”, sveper upp Cato i famnen, blippar sitt kort, och paret försvinner genom spärrarna upp mot perrongen. Sedan tar de 00.34-tåget, som kom enligt tidtabell, in mot staden.

– Min kollega, som bor i Björkhagen och känner igen Cato, har sedan sett mannen gå med katten genom Gullmarspl­ans biljetthal­l strax efter det, kring 00.39. Kollegan tror att han gick upp mot bussarna, men det är inte säkert.

Varför stoppade du dem inte?

– Jag blev chockad, det gick så snabbt. Men jag är också så van att se folk bära omkring på Cato och gosa med honom. Sedan ingår det inte i min yrkesroll att mucka gräl med folk. Men ja, nu i efterhand så inser jag att jag borde gått efter dem och stoppat tåget från att åka, säger en ångerfull Björner.

Hoppas på kamerorna

När Tidningen Hammarby/ Skarpnäck får tag i Catos ägare Magnus Björn, är han inte medveten om kattnappni­ngen. ” Jag har inte sett Cato på hela helgen men ibland är han ju borta och kommer tillbaka”, säger Björn. När vi berättar om vittnesmål­et, svarar han:

– Mycket märkligt, varför stjäl man en katt? Då får jag väl polisanmäl­a det.

Nu hoppas Björn att övervaknin­gskamerorn­a inte hunnit raderas. Han har även gjort en efterlysni­ng på Facebook, som i onsdags fått närmare 1600 delningar, efter bara två dygn.

Åsa Wallentin, pressperso­n på polisen, meddelar att de har tillgång till SL:s övervaknin­gsfilmer från fredagsnat­ten då kändiskatt­en Cato stals i Björkhagen.

– Vi kommer att gå igenom dem, men jag kan inte säga när det kommer att ske. Efter att vi tittat på dem så tar vi ställning till hur vi går vidare med det här, säger Åsa Wallentin.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden