Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Nationalmu­seum nyöppnar

Pastelligt och inkluderan­de. Nu öppnar Nationalmu­seum igen efter fem års renovering.

- Elin Jonsson 073 600 69 03 elin.jonsson@direktpres­s.se

Lördag den 13 oktober öppnar återigen Nationalmu­seum på Blasieholm­en. Efter fem år av renovering, 1,3 miljoner arbetstimm­ar och 1,2 miljarder kronor är den komplicera­de upprustnin­gen nu klar.

– Det är enormt svår att göra den här typen av renovering­ar utan att inte skada något annat i den 150 år gamla byggnaden. At t spränga loss ett helt golv på plan ett utan att förstöra något på plan två kräver en enorm noggrannhe­t, säger Torun Hammar, projektkoo­rdinator vid Statens fastighets­verk.

En av de största förändring­arna i museet är ett större ljusinsläp­p och en ny palett vars tanke är att lyfta fram konsten.

De tidigare täckta fönstren som skyddade konsten mot solljus är utbytta till högteknolo­giska fönster som släpper in ljus utan att skada.

Plats för möten

Under tisdagens presskonfe­rens säger överintend­enten på Nationalmu­seum, Susanna Pettersson, att museet ska vara en plats för meningsful­la möten mellan konst och människor och att Nationalmu­seum ska visa vägen och prata om konstens historia utifrån vår samtid. Och att det verkligen är ett museum för alla.

– Den här gammalmodi­ga bilden av ett ”dammigt museum” stämmer inte. Museet måste lämna plats till alla i samhället och att tillsam- mans med besökarna ställa aktuella frågor, säger Susanna Pettersson.

Hur arbetar ni för att alla ska känna sig välkomna?

– Vi marknadsfö­r oss som alla andra företag. Vi har ett bra brand – alla vet vad Nationalmu­seum är. Vi vill dra in så många som möjligt. Stockholma­re, turister, konstintre­sserade, unga vuxna, alla, säger Susanna Pettersson och tillägger.

– Se bara på helgens vernissage­program då Tensta Gospel Choir kommer att uppträda. Det som händer innanför dessa väggar ska även represente­ra dagens språk.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? FÄRGTEMA. Ny färgpalett­er på väggarna ska lyfta fram konsten lite extra.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN FÄRGTEMA. Ny färgpalett­er på väggarna ska lyfta fram konsten lite extra.
 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? INSPIRERAD AV DET GAMLA. Originalmå­lningen till vänster, och en kopia till höger. Ventilatio­nen är integrerad i kronan.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN INSPIRERAD AV DET GAMLA. Originalmå­lningen till vänster, och en kopia till höger. Ventilatio­nen är integrerad i kronan.
 ??  ?? MÖTEN. Tanken är att museet ska vara en plats för möten mellan konst och människor.
MÖTEN. Tanken är att museet ska vara en plats för möten mellan konst och människor.
 ??  ?? UPPRUSTAT. Nationalmu­seum öppnar efter fem års renovering.
UPPRUSTAT. Nationalmu­seum öppnar efter fem års renovering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden