Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Nu byggs omtvistat bostadshus på villatomt

- Eva Tonström eva.tonstrom@direktpres­s.se

Staden har godkänt ett stort flerbostad­shus på en villatomt i Linde. Grannarna i området har försökt hejda det, men utan framgång. Nu byggs huset.

Tidningen har tidigare berättat om flerbostad­shus som byggs i villaområd­en i Söderort. Nu är det dags igen.

Just nu byggs ett hus med tre lägenheter på en villatomt i Linde, på Kålgårdsvä­gen. Enligt bygglovet får huset ha en våning med vindsvånin­g och källare, balkong, takku- por och takfönster, altaner och tre parkerings­platser.

Överklagad­es hela vägen

Det här har fått ett 50- tal grannar i området att protestera och försöka stoppa bygget. Ärendet överklagad­es 2016 till länsstyrel­sen, som avslog överklagan­dena, och vidare till sista instans, Markoch miljööverd­omstolen, som beslutade att inte pröva ärendet. Staden fick alltså rätt hela vägen. Det betyder att huset nu håller på att byggas. Det gamla huset som stod på tomten har rivits.

Vi tycker att det här är ett modernt tillskott i området.

Grannarna hävdar att husbygget strider mot gällande plan i området eftersom det är för stort och inte passar in utseendemä­ssigt. Det är betydligt högre än villorna runt omkring, som byggdes på 1940-talet, menar de, och ligger dessutom för nära granntomte­rna.

– Byggplanen som gäller i området säger inget om antal lägenheter som får finnas på tomten, därför kan vi medge det här, säger Ylva Kvist Trelje, utredare och arkitekt på stadsbyggn­adskontore­t.

– Vi tycker att det här är ett modernt tillskott i området. Det har inte stått något bostadshus här tidigare, bara en liten komplement­byggnad, därför kan det upplevas som en stor förändring när ett bostadshus nu byggs, tilllägger hon.

 ??  ??
 ?? FOTO: EVA TONSTRÖM ?? HUSBYGGE PÅGÅR. Ett hus med tre lägenheter byggs på en villatomt i Linde.
FOTO: EVA TONSTRÖM HUSBYGGE PÅGÅR. Ett hus med tre lägenheter byggs på en villatomt i Linde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden