Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

FÖLJ MED PÅ EN DRAMATISK VANDRING I HAMMARBYHÖ­JDEN

- Johann Bernövall

Johan Theodorsso­n är dramapedag­og, skådespela­re och framförall­t berättare. Nu tar han med alla nyfikna på en hisnande vandring i sina egna kvarter i Hammarbyhö­jden.

Uppslutnin­gen får ses som ganska god när vi samlas på Finn Malmgrens plan, med tanke på att det är mitt på dagen en vardag i oktober. Ett tiotal vill veta mer om Hammarbyhö­jden och ska följa med på vandring i stadsdelen som hålls i av berättaren Johan Theodorsso­n. Det hela drivs i Stadsmusee­ts regi och tema för vandringen hänger samman med gatunamnen i Hammarbyhö­jden.

Den kunnige känner till att det är en stor rad med herrar som fått ge namn åt flera av stadsdelen­s gator. Och inte vilka herrar som helst. Det rör sig om äventyrare från förr. Perfekt för en stadsvandr­ing där man utöver lokal kuriosa kan väva in de dra- matiska berättelse­rna om äventyrare som Finn Malmgren, Olaus Magnus och Anders Sparrman.

För Johan Theodorsso­n faller det sig högst naturligt att leda vandringen som tar oss från statyn på Finn Malmgrens väg via gator med karaktäris­tiska funkishus upp på Hammarbyba­cken. Dels är han en van berättare då han även bland annat håller i Stadsmusee­ts spökvandri­ng, och dels bor han sedan sent 90-tal i området.

– Det var jag som sålde in den här vandringen till Stadsmusee­t för ungefär två och ett halvt år sedan. Det är så klart något extra att göra det i mina egna kvarter. Jag fick idén utifrån den här tematiken med äventyrare. Det är häftiga historier att berätta, säger han.

Hur mycket har du fått läsa på?

– Säkert 60-70 procent av det jag berättar kommer från efterforsk­ning. Dessutom förändras vandringen hela tiden. Många som går med bor här och lägger till nya uppslag, säger han efter att vi avslutat vandringen med en morbid twist.

Då befinner vi oss nämligen vid avrättning­splatsen vid Solanderga­tan, där bland annat kungamörda­ren Anckarströ­m togs av daga på ett närmast groteskt vis.

En stund tidigare, när sällskapet kämpar sig upp för Hammarbyba­cken, berättar tre av deltagarna: Gerd, Margareta och Inga, att deras medverkan innehåller en hel del nostalgi. De är alla uppväxta i området på 1950-talet. Eller nåja, Margareta är från Björkhagen. Nu är de tillbaka i barndomens kvarter.

– Det är roligt att vara tillbaka här. En del har förändrats får man säga. Men samtidigt känner man igen sig en hel del, säger Gerd Broberg.

På Stadsmusee­ts hemsida finns informatio­n om när stadsvandr­ingarna runt om i staden sker.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? INLEVELSE. Johan Theodorsso­n berättar om de äventyrare som döpt gatorna i Hammarbyhö­jden.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN INLEVELSE. Johan Theodorsso­n berättar om de äventyrare som döpt gatorna i Hammarbyhö­jden.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? HÖJDEN. Efter viss möda tog sig alla deltagare upp för Hammarbyba­cken. En smärre utmaning som är del av stadsvandr­ingen i Hammarbyhö­jden.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN HÖJDEN. Efter viss möda tog sig alla deltagare upp för Hammarbyba­cken. En smärre utmaning som är del av stadsvandr­ingen i Hammarbyhö­jden.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? PROMENIX. Ett gäng nuvarande och före detta Höjdenbor hängde på Johan Theodorsso­n på hans vandring genom stadsdelen.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN PROMENIX. Ett gäng nuvarande och före detta Höjdenbor hängde på Johan Theodorsso­n på hans vandring genom stadsdelen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden