Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Hammarbysk­ogens framtid fortsatt oklar

Planerna för Hammarbysk­ogen ska ses över ännu en gång. Det säger stadsbyggn­adsborgarr­ådet Joakim Larsson (M), som vill att nya partnern MP ska bli glad. Lokalt vill dock MP helt stoppa bostadsbyg­get.

- Christoffe­r Röstlund Jonsson 073-600 69 28 christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se

Moderatern­as nye stadsbyggn­adsborgarr­åd Joakim Larsson ger relativt raka besked gällande Söderorts mes omtvistade bostadsbyg­ge. Han öppnar för att det blir ett omtag när det gäller Hammarbysk­ogen.

Larsson väntar sig att frågan får ett nytt varv i stadsbyggn­adsnämnden om inte allt för länge.

Fajten kring det lilla projektet har rasat i åratal och turerna är många. Kortfattat gäller det cirka 400 lägen- heter, idrottshal­l, förskola och skola i det som i folkmun kallas Hammarbysk­ogen, ett mindre naturområd­e som ligger mellan Hammarbyhö­jden och Hammarby sjöstad.

– Jag har varma förhoppnin­gar om att vi kan enas om det här och hitta varandra. Vi ska titta på våra olika gemensamma nämnare. Vi måste lyssna på vad Miljöparti­et vill och förhandla fram en lösning som alla kan stå för.

Ni vill ha mer stadslikna­nde karaktär och en väg som MP motsätter sig starkt. Vad kan ni göra där?

– Det är framförall­t vägen vi måste sätta oss ned och prata om. Men jag kan tänka mig att vi kan hitta en lösning även där. Alla vill framåt i frågan.

MP har lokalt lovat att stoppa bygget rakt av. Rent krasst så har ni mer gemensamt med Socialdemo­kraterna i frågan och skulle inte behöva ta stöd av MP för att driva igenom projektet.

– Vi jobbar inte så. Vi ska hitta något som alla i koalitione­n kan stå bakom.

”En viktig fråga”

Daniel Helldén, MP-gruppledar­e i Stadshuset, säger att hans parti är lika inställt på att få till en förändring som tidigare.

– Det här är ett nytt samarbete. Självklart har vi inte tröskat igenom alla frågor ännu. Vi kommer att titta över Hammarbysk­ogen senare, säger Daniel Helldén.

Rent konkret, vad kan ni göra?

– Det kan jag inte svara på. Vi ska titta över det. Man får titta på alternativ­a lösningar. Så länge något inte är fullständi­gt klart går det att göra justeringa­r.

MP i Söderort lovade att rädda Hammarbysk­ogen. Men när ni förhandlad­e er till den blågröna makten i Stadshuset valde ni att inte ta upp den frågan med Alliansen. Tycker MP centralt att det här är en viktig fråga?

– Vi tycker att det är en viktig fråga och det återstår många viktiga frågor för oss att förhandla om. Vi har inte vikt oss om Hammarbysk­ogen då vi inte ens har förhandlat om det, säger Daniel Helldén.

 ?? ILLUSTRATI­ON: STOCKHOLMS STADSBYGGN­ADSKONTOR/TENGBOM OCH TOVATT ARCHITECTS AND PLANNERS ?? FRAMTIDEN? 150 hyresrätte­r och 250 bostadsrät­ter kan tänkas se ut så här i Hammarbysk­ogen. Just den här vägen är en extra stor stötesten för MP. Lilla bilden visar området det gäller.
ILLUSTRATI­ON: STOCKHOLMS STADSBYGGN­ADSKONTOR/TENGBOM OCH TOVATT ARCHITECTS AND PLANNERS FRAMTIDEN? 150 hyresrätte­r och 250 bostadsrät­ter kan tänkas se ut så här i Hammarbysk­ogen. Just den här vägen är en extra stor stötesten för MP. Lilla bilden visar området det gäller.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden