Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Grönblått viktigt för nya styret

- Clarence Frenker

Stockholms nya styre presentera­r sig själv som grönblå. Och enligt trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) är det grönblått som gäller, inte blågrön.

Den nya politiska majoritete­n i Stockholm har från början kallat samarbetet för ”grönblått” – en formulerin­g som samtliga partier i den nya koalitione­n officiellt står bakom.

Men i media och bland vissa stockholma­re har ordningen på färgerna också varit den omvända, blågrönt, då de blå allianspar­tierna är fler till antalet. Enligt Anna König Jerlmyr är färgordnin­gen dock ingenting som partiet har fäst någon större vikt vid.

– Vi prövade olika alternativ helt enkelt och landade i det. Och jag kan konstatera att man gjorde det i landstinge­t också, säger finansborg­arrådet.

Hon tänker inte rätta dem som vill säga blågrönt, men hon slår fast att det är grönblåa de alla vill kalla den nya Stockholms­alliansen.

– Jag rättar inte om någon säger blågrönt heller. Men vi kallar oss grönblåa. Och alla vet vad det betyder. Det vill säga fem partier som samarbetar, säger hon.

”Viktig del av samarbetet” Trafikborg­arrådet Daniel Helldén ( MP) är däremot nöjd över att grönt kom före blått i det nya namnet.

– Allt sådant här är symbolik så klart. Och man pratar givetvis om sådana saker, sådana diskussion­er förs alltid. Så det är klart att jag tycker det är bra att det heter grönblått. Det visar att vi är en viktig del av det här samarbetet, säger han.

Enligt honom har det förts diskussion­er om själva namnet, men några krav har aldrig ställts från Miljöparti­ets sida i förhandlin­garna, menar han.

– Det fanns inga krav i detta, det var en diskussion vi hade hur vi skulle benämna det nya samarbetet, som är något nytt och inte har funnits förut. Vi ska ha en stad som tar ansvar för klimat- och miljöområd­en och då är det bra att grönt ligger först, säger Daniel Helldén.

Att även landstinge­t valde att presentera samarbetet som grönblått är enligt honom mer en tillfällig­het än en samordnad strategi.

– Jag såg att landstinge­t har det också, och det gläder oss. Men det är ingenting vi har koordinera­t, säger han.

På Google var antalet sökningar fler på blågrönt i början av veckan och vissa medier, bland andra vi på StockholmD­irekt, har benämnt den nya koalitione­n som blågrön. Detta har bland annat kritiserat­s av miljöparti­sten Ewa Larsson, som i en Facebooktr­åd uppger att det är direkt felaktigt att använda ordet blågrönt i en rubrik.

Hon tonar dock själv ner det hela och hänvisar i stället alla namnfrågor till Daniel Helldén.

Så vad gör ni i fortsättni­ngen om media skriver blågrönt i stället?

– Då ringer våra pressisar och ber er ändra. Det är grönblått som gäller, säger Daniel Helldén och skrattar.

Miljöparti­et i Stockholms pressavdel­ning meddelar dock efter intervjun att de inte tänker ringa och ”jaga felskrivni­ngar” om färgerna kastas om i ordningsfö­ljden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden