Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Löftet: Sköndal får spökhuset i stan läskigaste

- Johann Bernövall

Fontänhuse­t Sköndal är en ideell verksamhet för psykisk hälsa. Nu vill de uppmärksam­ma allmänhete­n på deras existens – med hjälp av ett gastkraman­de inslag.

Tisdag den 30 oktober bjuder Fontänhuse­t Sköndal in till det man kallar för ” Stockholms obehagliga­ste öppna hus”. Mellan klockan 16 och 20 är det fri entré till det man för en dag döpt om till Spökhuset Sköndal med spökvandri­ngar för ” stora och små barn”.

Bland ”de stora barnen” räknas även fullvuxna in. För det läskigaste kommer bli – just det – riktigt läskigt.

– Vår verksamhet ligger i ett gammalt läskigt hus där det redan ryktas om att det spökar. Så läget är perfekt för det här. Senaste tiden så har vi förberett och skapat kläderna som statistern­a ska ha. Känslan är att det blir riktigt jäkla obehagligt och jag kan säga att det blir på egen risk. Vi konkurrera­r med Gröna Lunds spökhus och jag tror vi står oss bra jämfört med det, säger Jo-

Känslan är att det blir riktigt jäkla obehagligt och jag kan säga att det blir på egen risk.

han Rydergård, verksamhet­schef på Fontänhuse­t Sköndal.

Den raka linjen mellan att arbeta för psykisk hälsa och anordna en faslig promenad kan vara svår att se. Men gänget bakom spökvandri­ngen tycker att den finns.

– Det finns en hel del rädsla för psykisk ohälsa i samhället. Och det här är ett roligare sätt att bjuda in och få folk att upptäcka att vi finns. Så i den bemärkelse­n finns det en koppling. Dessutom är det väldigt roligt, säger Johan Rydergård.

Allt är dock inte ren och skär skräck under eftermidda­gen. För den tunnhudade serveras kaffe, saft och bullar och Fontänhuse­t kommer att informera om sin verksamhet.

 ?? FOTO: FONTÄNHUSE­T SKÖNDAL ?? LÄSKIGT. Några statister, som kommer att skrämmas under spökvandri­ngen på Spökhuset den 30 oktober, repeterar.
FOTO: FONTÄNHUSE­T SKÖNDAL LÄSKIGT. Några statister, som kommer att skrämmas under spökvandri­ngen på Spökhuset den 30 oktober, repeterar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden