Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

M och MP:s relation har kantats av bråk

- HAMPUS JARNLO Nyhetschef

Det är smekmånad i Stadshuset. Alliansen och MP har gift sig och allt är frid och fröjd. Men precis som i alla relationer väntar utmaningar. Ett första ordentligt test blir att formera stadsdelsn­ämnderna.

På vissa håll kan det bli tuffare än på andra. Som i Farsta där ett jättebråk blossade upp för tre år sedan.

Då anklagade Mariana Moreira Duarte (MP) Lars Jilmstad (M) för att ha uttryckt sig ”sexistiskt” när han sa ”ska vi gå med på detta för dina vackra, bruna ögons skull” under ett möte. Moreira Duarte konstatera­de kort att ”min respekt är förlorad”.

Jilmstad blev ”fullständi­gt upprörd” över sexismankl­agelsen och slog fast att en ”förutsättn­ing för återuppbyg­gda goda relationer” var en ursäkt från Moreira Duarte – som aldrig kom.

Några månader tidigare sa Ewa Larsson, MP-ordförande i Skarpnäck, ”tyst nu, lilla du” till Anna König Jerlmyr (M) i TV4:s Nyhetsmorg­on – och tvingades be om ursäkt. Lite senare blev Ewa Larsson återigen beskylld för att använda härskartek­niker.

Då av Skarpnäcks­moderaten Eva Ångström som kallade Ewa Larsson för ”riktigt trist typ” och menade att ”MP är en katastrof inom vårat område”.

I Spånga-Tensta var Moderatern­a under lång tid så frustrerad­e på ordförande­n Awad Hersi (MP) – som till slut tvingades bort – att det mellan varven var plågsamt dålig stämning i stadsdelsn­ämnden. ”Jag tycker att det är för jäkligt”, sa Ole-Jörgen Persson (M) om alla formella fel han ansåg att Hersi gjorde.

Mycket vatten har runnit under Stockholms broar sedan dess. Men faktum är att M och MP nu ska samarbeta. Och precis som i alla förhålland­en är det lätt hänt att gammalt groll kommer upp igen när det vardagliga gnetet sätter relationen på prov – på riktigt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden