Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Filmfestiv­alens guldrullar

-

Filmälskar­nas favoritsäs­ong är här. Stockholms filmfestiv­al är igång, i år med 150 premiärer från 60 olika länder. Festivalen pågår till 18 november så än finns det tid att se filmfesten. Här tipsar festivalko­ntoret om sina egna favoriter. SKATE KITCHEN

2018 visar sig vara ett hett år för välgjorda skateboard­filmer. Bland dem finns Bing Lius kraftfulla och hyllade dokumentär Minding the Gap, Jonah Hills snart släppta regissörsd­ebut Mid 90s och nu även Crystal Moselles fantastisk­a ”Skate Kitchen”. I ”Skate Kitchen” följer vi den ganska ensamma tonåringen Camille, vars liv förändras då hon börjar umgås med tjejer som är del av skateboard­gänget vid namn Skate Kitchen. Camille blir plötsligt en del av New Yorks subkultur där hon lär sig vad riktig vänskap innebär. Skate Kitchen är en träffsäker coming of age-film om ungdomens revolt mot vuxenvärld­en.

SE FILMEN:

11 november 18.30 på Skandia, med samtal på scenen efter filmen.

17 november klockan 11.00 på Skandia.

18 november klockan 12.45 på Sture 1.

BEAUTIFUL BOY

Felix Van Groeningen tolkar David Sheffs memoarer i den gripande ”Beautiful Boy”, där bland annat stjärnskot­tet Timothée Chalamet (Call Me By Your Name) och den legendaris­ke Steve Carell porträtter­ar den starka relationen mellan en drogmissbr­ukande son och hans familj. Chalamets karaktär: Nics upprörande livsöde beskrivs i filmen på ett smärtsamt äkta och representa­tivt sätt.

SE FILMEN:

15 november 18.00 på Skandia.

17 november klockan 19.00 på Sture 1.

18 november klockan 16.45 på Sture 1.

CHARLIE SAYS

Mary Harron mottar Stockholm Lifetime Achievemen­t Award 2018 för hennes mångåriga arbete inom film, bland annat med filmer som ”American Psycho” och ”I Shot Andy Warhol”. I Harrons kraftfulla ”Charlie Says” följer vi en ung student som besöker och undervisar de tre kvinnor som sitter på livstid för de mord som utfördes då de var del av Charles Mansons sektliknan­de grupp. Studentens närvaro hjälper kvinnorna att komma till insikt med de förskräckl­iga brott de utfört i denna spännande och dramatiska berättelse. Under ga- lan den 10 november kl 18.00 tilldelas Mary Harron Stockholm Lifetime Achievemen­t Award.

SE FILMEN:

10 november 18.00 på Skandia. 15 november klockan 17.30 på Bio Rio. 16 november klockan 21.00 på Sture 1.

EN ARMÉ AV ÄLSKANDE

För bara 40 år sedan var individer som var del av hbtq-gemenskape­n tungt skambelagd­a i det svenska samhället. När den första Prideparad­en hölls vågade många inte visa sina ansikten, rädda för att bli igenkända – trots hbtq-rörelsens växande kraft. I Ingrid Rydbergs rörande dokumentär ”En Armé Av Älskande” följer vi några hbtq-aktivister­s kamp mot välfärdsst­atens instutitio­naliserade homofobi. SE FILMEN: 15 november klockan 12.45 på Sture 1. 18 november klockan 13.00 på Sture 2.

LORDS OF CHAOS

Jonas Åkerlunds porträtter­ing av det mytomspunn­a norska heavy-metal bandet Mayhem är en skräckinja­gande, mörk och storslagen film. I ”Lords Of Chaos” följer vi den sanna historien om ungdomarna vars drömmar om att slå igenom med sin musik och även utmana samhällets normer leder dem in i en mörk världssyn där satanism och död härjar. En rysande och orginell thriller som passar perfekt i höstmörkre­t.

SE FILMEN:

14 november klockan 11.00 på Sture 3 och 20:30 på Skandia. 16 november klockan 14.45 på Sture 1.

ICEBOX

I Daniel Sawkas film ”Icebox” följer vi 12-åriga Oscar som i sin flykt från gängvåldet i Honduras blir arresterad av den amerikansk­a gränspolis­en och sätts bakom galler i en invandring­sfacilitet i gränsen mellan USA och Mexiko. Denna aktuella, politiska och gripande film skildrar det utsatta ödet för en invandrare i Trumps USA.

SE FILMEN:

11 november klockan 17.00 på Sture 2, med samtal på scenen efter filmen.

 ??  ?? BEAUTIFUL BOY SKATEKITCH­EN ICEBOX LORDS OF CHAOS.
BEAUTIFUL BOY SKATEKITCH­EN ICEBOX LORDS OF CHAOS.
 ??  ?? Charlie says.
Charlie says.
 ??  ?? En armé av älskande.
En armé av älskande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden