Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Trycket är högt på Söderorts simhallar

Alla älskar att bada! Men var ska nya och gamla stockholma­re simma när staden växer? I Söderort är hallarna få, än färre sedan Högdalen stängde. Som en följd har trycket från vattengymp­atanter och simskolele­ver ökat i Farsta.

- Christoffe­r Röstlund Jonsson 073-600 69 28 christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se

Kommunen har slagit fast att badbehovet är stort i Söderort. Ska det inte bli bassängkri­s bör tre nya sim- hallar bör byggas i Söderort de närmsta 12 åren. Men staden saknar plan på hur det ska gå till.

BADKRIS. Men inga nybyggen de närmsta åren

– Jag ringer för att kolla att det inte är många barn. Jag kan anpassa mig, så det är inte olidligt. Men visst, det hade varit skönt att kunna komma när som. Varför finns det ingen simhall i Gubbängen? Det behövs fler, funderar Jessica Alshammar, och pyntar ett årskort i Farstahall­en.

Hon har cyklat hit från Hökarängen för sitt veckodopp. Så här kring klockan 14 en vardag brukar det vara hyfsat lugna människost­römmar: ”Skriv inte det så alla kommer hit då!”

– Sedan klockan 16 börjar simskolan, säger badmästare Thomas Lindhal, och hjälper Jessica.

Fler badgäster

Badmästare­n berättar att de har märkt av att Högdalen stängt igen för reparation­er i några år. Det är hårdare tryck, fast Farsta står pall; hallen är stor, byggdes ut och renoverade­s för ett par år sedan.

– Alla vattengymp­atanter och familjer från Högdalen kommer hit nu istället. Våra gympagrupp­er blir fulla direkt. De tar max 25 pers men skulle behöva en 45, förklarar badmästare Lindahl.

Även den kommunala simskolan för barn är smockad. Januarikur­sen är full sedan länge och föräldrar ligger svettiga i startgropa­rna inför att marskursen­s platser släpps nästa vecka. Västertorp­shallen, som också absorberat Högdalens simsugna, säger att även deras simskola är överbelast­ad.

Siffrorna som idrottsför­valtningen tagit fram åt Tidningen Farsta/Sköndal bekräftar detta. De hallar som har Söderort som upptagning­sområde – Farsta, Sandsborg, Västertorp, Eriksdal, Skärholmen – har totalt under 2018 fått 134 extra simskolepl­atser.

Men köerna ökar också. För sista kursstart i år stod det närmare 1 000 barn i kö. Förra året var siffran kring 700.

Gällande totala besök är det svårare att dra slutsatser utifrån Högdalens stängning, då det skedde så sent som i somras. Alla ser ut att landa på ungefär samma siffror 2018 som 2017. För Farsta är det kring 200 000 besök. Det förklarar idrottsför­valtningen med att Eriksdal kan svälja många utan problem: 1 339 354 besök 2017.

Stort badbehov

Kommunen har slagit fast att badbehovet är stort i Söderort. Ska det inte bli bassängkri­s bör Skarpnäck och Ersta- Årsta- Vantör få var sin hall innan 2022. Hägersten-Liljeholme­n en innan 2030.

Men det är inte troligt att det byggs de närmsta fyra åren. Idrottsbor­garrådet Karin Ernlund ( C) säger att existerand­e hallar är så gamla och risiga att deras renovering­ar går före. Den nya politiska majoritete­n måste analysera hur de ska arbeta långsiktig­t med simfrågan. Innan dess vill Ernlund inte vill uttala sig mer än så.

– Tyvärr har det här pågått länge. När staden planerar nya områden måste vi få in idrott som en naturlig del redan från början, istället för att leta utrymme i efterhand, säger Karin Ernlund.

 ??  ?? INGA KIDS. Jessica Alshammar är stammis i Farsta. Hon tajmar besöken för att slippa barn som lär sig simma.
INGA KIDS. Jessica Alshammar är stammis i Farsta. Hon tajmar besöken för att slippa barn som lär sig simma.
 ??  ?? EVA EKERHOV, på Västertorp­sbadet, önskar att det var färre i bassängen och inte lika mycket stänk. "Krålare stänker så mycket. Och de har blivit fler! Så ja, det är mer folk nu för tiden, helt klart" säger hon
EVA EKERHOV, på Västertorp­sbadet, önskar att det var färre i bassängen och inte lika mycket stänk. "Krålare stänker så mycket. Och de har blivit fler! Så ja, det är mer folk nu för tiden, helt klart" säger hon

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden