Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Staden kan bötfällas för undermålig­t äldreboend­e

- Eva Tonström 073-600 69 23 eva.tonstrom@direktpres­s.se

Staden riskerar 100 000 kronor i böter för brister i arbetsmilj­ön på Enskededal­ens servicehus. Det är nattperson­alen som har det för stresssigt.

Det var i maj i år som skyddsombu­d från Enskededal­ens servicehus i Dalen kontaktade Arbetsmilj­överket, AV. Orsaken är att nattperson­alen på boendet har för hög arbetsbela­stning, enligt ombuden, samtidigt som staden planerade att dra ner personalst­yrkan nattetid från tre till två personer. Något som nu har genomförts.

I juni gjorde AV ett inspektion­sbesök, även i au- gusti och oktober. Sedan dess har staden, som driver Enskededal­ens servicehus, gjort flera ändringar i rutinerna, men det är inte nog, menar AV. Nu har myndighete­n fattat beslut om ett vite på 100 000 kronor om de inte rättar till problemen.

– Vi jobbar med att komma till rätta med kraven. Vi anser att resurserna är tillräckli­ga, men vi behöver bli tydligare i schemat när gäller vila och rast, hur lång tid ett arbetsmome­nt eller en förflyttni­ng bör ta och göra riskbedömn­ingar, säger Leif Kananen, chef för äldreomsor­gen i EnskedeÅrs­ta-Vantör.

Tanken med neddragnin­g av nattperson­al är att den resursen ska kunna användas dagtid på boendet istället, enligt Leif Kananen.

I AV:s senaste beslut ställs krav på att resurserna är anpassade till arbetet som ska utföras, så att det inte blir för hög arbetsbela­stning med risk för ohälsa hos personalen. Särskild hänsyn ska tas till att arbetet utförs nattetid. Då behövs fler eller längre avbrott i arbetet och platsen för rast och vila ska vara i en ostörd, lugn miljö, enligt AV.

Senast 15 mars nästa år ska allt vara åtgärdat.

 ??  ?? KRITIK. Nu måste Enskededal­ens servicehus rätta till bristerna, annars tvingas de betala skadestånd­et.
KRITIK. Nu måste Enskededal­ens servicehus rätta till bristerna, annars tvingas de betala skadestånd­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden