Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Skarpnäck JO-anmäls

- Christoffe­r Röstlund Jonsson 073-600 69 28 christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se

Efter problemen med ungdomsgän­g: nu JOanmäls Skarpnäcks socialtjän­st. Det är en förälder som anser att slapphänt hantering lett till eskalerand­e våld. Och Justitieom­budsmannen går vidare med anmälan.

”Dessa barn fortsätter. Mitt barn samt andras lever i stor rädsla och har under flera månader inte vågat sig ut själva där vi bor. Jag tvingas skjutsa mitt barn från port till port för att säkra hen. Jag som förälder kan inte längre skydda mitt barn i området.”

Det skriver en Björkhagen­bo som inte förstår var- för socialtjän­sten inte ingripit mot de mellanstad­iebarn som under 2018 terroriser­at jämnåriga i och kring området. Detta trots flertalet orosanmäln­ingar och brott som utpressnin­g, knivhot och misshandel.

Därför har föräldern, vars barn är ett av offren, valt att anmäla Skarpnäcks stadsdelso­mrådes socialtjän­st till Justitieom­budsmannen (JO).

Blev förvånad

I anmälan står det: ”Socialtjän­sten har under flera månader underlåtit sig att förhindra att dessa namngivna barn och ungdomar begår fler och grövre brott.”

JO har valt att gå vidare med ärendet. Nu måste Skarpnäcks stadsdelsf­örvaltning leverera handlingar som visar hur man utrett situatione­n.

– Ja, det gjorde mig paff. Jag trodde att JO bara skulle lägga ner anmälan direkt, säger föräldern.

Förälderns barn går sedan ett par månader i en skola i ett annat område, för att slippa trakasseri­er.

– Ja, hen undviker numera helt Björkhagen, Kärrtorp, Hammarbyhö­jden och Dalen, där de här andra rör sig.

 ??  ?? ANMÄLD. Justitieom­budsmannen ska utreda om den sociala enheten gjort rätt i hanteringe­n av ungdomsvål­d.
ANMÄLD. Justitieom­budsmannen ska utreda om den sociala enheten gjort rätt i hanteringe­n av ungdomsvål­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden