Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Brutal våldslek sprids bland unga

SLAGSMÅL. Utmanar varandra i via sociala medier

- Michael Toll 073-600 69 08 michael.toll@direktpres­s.se

Det är ett tyst fenomen. Ungdomarna pratar inte om det här, så därför är det extra viktigt att föräldrar tar snacket med barnen.

Ett nytt våldsfenom­en sprids bland högstadiee­lever i Stockholm. Via sociala medier utmanar ungdomar varandra i slagsmål, man mot man. Ställer man inte upp väntar repressali­er.

Företeelse­n som har kommit till polisens, skolans och socialförv­altningens kännedom kallas för ”mannas”.

En mot en, eller två mot två, bestämmer högstadiee­lever en tid och plats för att mötas och slåss. Förfrågnin­garna skickas via sociala medier.

– Tackar man nej till utmaningen att slåss kan det finnas risk för andra negativa konsekvens­er. Eleven kan bli uppsökt och slagen ändå, säger Emma Holmgren, avdelnings­chef på Södermalms socialtjän­st.

Tidigare har det gjorts riktade insatser i samband med att unga medlemmar i olika supporterf­alanger till idrottsklu­bbar har stämt möte för att slåss. Men ”mannas” är något annat.

– Här utmanar ungdomarna varandra via sociala medier. Det stora problemet är att det ofta är åskådare, andra ungdomar som bevittnar eller står och hejar på under slagsmålet, säger Emma Holmgren.

Tyst fenomen

Socialförv­altningen, skolor och polisen arbetar nu tillsamman­s för att få ”mannas” att upphöra. Det är svårt att säga hur pass utbredd den nya slagsmålst­ypen är.

– Det är ett tyst fenomen. Ungdomarna pratar inte om det här, så därför är det extra viktigt att föräldrar tar snacket med barnen, säger Anders Lindberg, kommissari­e och kommunpoli­s på Södermalm.

Åsö grundskola har ett flertal fall där elever på skolan har varit involverad­e i den nya våldsleken. Enligt Hans Björck, biträdande rektor på Åsö, har uppgörelse­rna skett på fritiden och inte i skolan.

– Hur allvarligt det är, och i vilken omfattning det här sker, vet vi inte. Men vi vill gå ut brett och informera vårdnadsha­vare om det här, helt enkelt mota Olle i grind innan det här växer, säger Hans Björck.

Informerar föräldrar

Polisen, skolor på Södermalm och fältassist­enter har tillsamman­s skickat ut ett informatio­nsbrev om ”mannas” till föräldrar.

– Vi vill verkligen att vårdnadsha­vare ska vara uppmärksam­ma och prata med sina barn om detta. Det här behöver avbrytas, det är inte okej, säger Emma Holmgren.

 ??  ?? VÅLD. Ungdomar utmanar varandra till slagsmål via sociala medier. Den nya våldsleken kallas ”mannas”. FOTO: MOSTPHOTOS
VÅLD. Ungdomar utmanar varandra till slagsmål via sociala medier. Den nya våldsleken kallas ”mannas”. FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden