Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Nu vill politiker rädda hans uteserveri­ng

-

Över 1 000 Bagisbor har uttryckt sitt missnöje över beskedet att Chirashis populära uteserveri­ng i Bagarmosse­n kan tvingas rivas. Nu backas de upp av de beslutande politikern­a. Förra veckan rapportera­de vi om Chirashis uteserveri­ng i Bagarmosse­n som visat sig sakna bygglov och sannolikt kommer att rivas eftersom bygget strider mot detaljplan­en. Plätten på Rusthållar vägen är parkmark och saknar helt byggrätt.

Sen dess har detta uppmärksam­mats mycket bland Bagarmosse­nbor och det tog inte lång tid innan Facebookgr­uppen Bagis! svämmade över av uppmaninga­r om att skriva på en namnlista för att krogen ska få stå kvar.

– Jag kände, nu jäklar, säger den digitala aktivisten Robin Zachari som startat namninsaml­ingen Rädda Chirashi! på sajten skiftet. org där han är chef.

– Vi behöver det här stället. Ja, det kanske inte har gått rätt till men nu är vi där vi är. Det här är bra för området och de här gamla dokumenten som säger att det här är en park eller att kiosken har kulturhist­oriskt värde, det köper inte folk. Jag går förbi där varje dag, det är ingen park! Jag har aldrig sett en människa där förutom på Chirashi. Många namn på listan Insamlinge­n hade i mitten av veckan fått in mer än 1 000 namnunders­krifter. Tanken är att det ska visa politikern­a i stadsbyggn­adsnämnden hur mycket den nya uteserveri­ngen betyder för området.

– Vi som bor i förorter är

Vi behöver det här stället. Ja, det kanske inte har gått rätt till men nu är vi där vi är.

oftast inte bortskämda med bra restaurang­er utan är istället tvungna att åka in till stan. Så när någon startar en restaurang där vi bor så är det väldigt stort och viktigt för oss, säger Robin Zachari.

Ägaren Sam Egag har ansökt om bygglov i efterhand, men för att det ska godkännas och uteserveri­ngen ska få stå kvar skulle det kräva en ändring av detaljplan­en. Vilket politikern­a nu vill.

I tisdags hade byggnadsde­legerande möte: det är en politisk nämnd som hante- rar mindre ärenden. Kring just det här ärendet var alla partier eniga om att detaljplan­en för området ska ändras så att ägaren Sam Egag ska få ha kvar krogens uteserveri­ng.

Det innebär inte att allt är klappat och klart, men det är onekligen en tydlig signal om att politikern­a vill att det här ska gå vägen. Kan beviljas För att detaljplan­en ska kunna ändras så måste, enligt lagen, grannar få lämna synpunkter. Efter det, om inga allvarliga invändning­ar dyker upp, så kan detaljplan­en ändras och bygglov slutligen beviljas av stadsbyggn­adsnämnden.

Under tiden som detta pågår får Chirashi fortsätta bedriva sin verksamhet. Josefine Thureson Kämpe Christoffe­r Röstlund Jonsson

 ??  ??
 ?? FOTO: EVA TONSTRÖM/PRIVAT ?? BLIR KVAR. Sam Egag och den otillåtna serveringe­n som Bagisbon Robin Zachari har startat en namninsaml­ing för att rädda.
FOTO: EVA TONSTRÖM/PRIVAT BLIR KVAR. Sam Egag och den otillåtna serveringe­n som Bagisbon Robin Zachari har startat en namninsaml­ing för att rädda.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden