Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Nya skyltar om romska boplatser

Nu finns ny info om tidigare generation­er romer som bodde i Söderort. Skyltar har satts upp på tre platser där staden anlade romska läger på 1900-talet.

- Eva Tonström 073-600 69 23 eva.tonstrom@direktpres­s.se

Skarpnäcks­borna har fått ny informatio­n om romer i sitt område. Det är tre skyltar om romska lägerplats­er som fanns i mitten av förra seklet som nu har satts upp på olika platser i stadsdelen: Hammarbyhö­jden och två platser i Flatens naturområd­e.

Lägren ställdes i ordning av Stockholm stad och invånarna hade tillgång till el, vatten och torrdass. Där fick romerna bo i väntan på fast bostad. Människor bodde i tält och vagnar, egenbyggda baracker och stugor. Vissa fick bo i gamla SL-bussar som gjorts om till bostadsvag­nar.

I Flatens naturområd­e fanns dels Skarpnäcks­lägret med cirka 15 familjer, dels Ekstubben där det bodde runt 45 personer.

Del av forsknings­projekt

I Hammarbyhö­jden, på Hammarbytä­ppan, fick romerna bo i gamla så kalllade nödbostäde­r. Det var ett tiotal lägenheter som låg mellan t- banestatio­nerna Skärmarbri­nk, Hammarbyhö­jden och Blåsut.

Skyltarna är en del av ett forsknings­projekt som pågått i staden, i samarbete med Historiska museet och romska företrädar­e. Eftersom tre av boplatsern­a låg inom Skarpnäcks stadsdelso­mråde ställdes frågan till stadsdelsf­örvaltning­en av Fred Taikon, ordförande i kulturföre­ningen É Romani Glinda, om de kunde tänka sig att sätta upp skyltar.

Stadsmusee­t har hjälpt till med text och bilder och skyltarna invigdes i samband med de romska kulturdaga­rna i oktober i år.

 ??  ?? FOTO: KARIN THORASDOTT­ERNYTT. En av skyltarna som satts upp i Skarpnäck.
FOTO: KARIN THORASDOTT­ERNYTT. En av skyltarna som satts upp i Skarpnäck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden