Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Krogarna har sina egna sjuka regler

- HAMPUS JARNLO Nyhetschef Prata med mig! hampus.jarnlo @direktpres­s.se

M ina två kollegor i disken gick ut för att ta en cigg – och kom aldrig mer tillbaka. Kvar lämnade de mig med ett fullständi­gt fullsmocka­t Grand Hotel i Lund. Det var julbord på alla våningar – i snitt 6–7 nedgrisade tallrikar per skalle – 1 000 gäster totalt. Jag var 18 år och hade just fått mitt första riktiga jobb. Jag hade två val; antingen kasta diskhandsk­arna och dra hem eller stanna och slita hund. Jag stannade.

Vid halv två-rycket var serverings­personalen klar, då tittade hovmästare­n in till mig i diskrummet. Han konstatera­de kort att alla var mycket nöjda med min insats, jag hade räddat dem. Men han underströk samtidigt att det han var på väg att göra inte under några omständigh­eter fick spridas till de andra diskarna. ”Idag får du ta del av dricksen, men det är verkligen bara en engångsgre­j”, sa han.

Lyckan över att bli sedd förbyttes snabbt till ett hån när han stack till mig en hundralapp. 100 spänn! Jag kan svära på att han själv gick hem med några tusenlappa­r i dricks den natten. Jag stämplade ut först vid sjusnåret på morgonen. Några veckor senare pajade min rygg.

Det var ändå inte synd om mig, jag var en privilegie­rad tonåring som bodde och åt gratis hemma hos föräldrarn­a. Lönen sparade jag till en Spanienres­a. Det jäkliga är att det finns mängder av kroganstäl­lda där ute som har bra mycket sämre villkor än jag hade och behandlas sju resor värre.

Jag kom att tänka på det här när vi i veckan kunde avslöja att East på Stureplan kräver att deras egen serverings­personal betalar gästers springnoto­r nu i jul. ” Vi följer lagen”, säger krogägaren. Facket håller inte med. Själv känner jag bara att krogvärlde­n helt uppenbart fortsätter följa sina egna sjuka regler.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden