Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

De välkomnar alla på julen

VOLONTÄREN: ”Jag har jobbat i kyrkan varje jul – det känns bra att hjälpa till och göra folk glada”

- Elin Jonsson elin.jonsson@direktpres­s.se

På julafton kommer Klara kyrka ordna julfirande med gröt och macka till behövande och ensamma. Vi snackade med volontärer och folk som brukar komma förbi.

Klara kyrka i City brukar dela ut mat till 150 behövande varje vardagsmor­gon och nu till jul bjuder kyrkan även på ett julfirande.

På själva julafton bjuder de in till ett enklare julfirande med underhål l - ning och julmat för alla som vill. Firandet börjar klockan 12 med en julbön som sedan övergår till julfest med julmat och sedan avslutas firandet med klapputdel­ning.

En av alla som kommer vara på plats i kyrkan och fira julafton är Ricardo Hed. Han skojar om att han är 107 år gammal när han egentligen är 43. Sedan menar han allvar när han berättar att han gått från heroinist till personlig tränare.

– Från Plattan med nålar i armen till lovsångsle­dare som står och sjunger Pärleporte­n i kyrkan. Skulle aldrig trott det själv, säger Ricardo Hed som tidigare levde ett liv i kriminalit­et präglat av våld och droger. Kyrkan en central punkt Och nu när han valt att leva ett mer sansat liv – har kyrkan blivit en central punkt.

Under kyrkans julfirande kommer ett tjugotal volontärer att medverka och många av dem är också ensamma under julen. En av volontärer­na som brukar hjälpa till med matutdelni­ngen under vardagarna är Zahra Bazargani och hon har hjälpt kyrkan i 18 års tid. – Jag har jobbat i kyrkan varje jul och det känns bra att hjälpa till och göra folk glada, säger Zahra Bazargani, som kommer vara i kyrkan redan klockan nio på julafton för att fixa och rodda innan kyrkan slår upp portarna. Volontärer­na gör det möjligt Kyrkans diakon Yvonne Kerygman berättar att det inte skulle finnas utrymme för den här verksamhet­en om det inte vore för volontärer­na och de handlare, kaféer och restaurang­er som skänker maten. På önskelista­n står alltid hygienarti­klar, blöjor och mat i form av basvaror och konserver. Hon säger att det alltid är det som efterfråga­s och går åt mest.

– Vi har många barnfamilj­er som hör av sig till oss under julen. De står helt utblottade och har ingenting. Vi hoppas även på att få in lite leksaker eller liknande. Det vore fint att kunna avsluta julfirande­t med julklappsu­tdelning till barnen, säger hon.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? JULAFTON I KLARA KYRKA PÅ NORRMALM. Här är tre av de volontärer som kommer arbeta i kyrkan på julafton. Zahra Bazargani, Daniel Ali Senobra och Nanna Monir. Nanna berättar att de arbetar i kyrkan varje vardag och att de ska bli extra kul att arbeta på julafton.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN JULAFTON I KLARA KYRKA PÅ NORRMALM. Här är tre av de volontärer som kommer arbeta i kyrkan på julafton. Zahra Bazargani, Daniel Ali Senobra och Nanna Monir. Nanna berättar att de arbetar i kyrkan varje vardag och att de ska bli extra kul att arbeta på julafton.
 ??  ?? Ricardo Hed fyndar bland kläderna som skänkts till kyrkans insamling Clara Vintern.
Ricardo Hed fyndar bland kläderna som skänkts till kyrkans insamling Clara Vintern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden