Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Kärrtorpsb­or vill äga sina egna hyresrätte­r

- Eva Tonström eva.tonstrom@direktpres­s.se

Ombildning utan att köpa sin lägenhet. Det försöker ett gäng Kärrtorpsb­or driva igenom i huset där de bor. Målet: Lägre hyra och slippa privata värdar. En grupp Kärrtorpsb­or har bestämt sig för att försöka köpa loss sin fastighet där de bor, ihop med resten av de 100 grannfamil­jerna i huset. Men inte som en vanlig bostadsrät­tsförening, där var och en köper sin lägenhet, utan i kooperativ form.

Alltså, de köper huset tillsamman­s, men bor kvar som hyresgäste­r hos sig själva.

– Målet är att kunna kontroller­a hyran, och på sikt få sänkt hyra, när det är vi själva som bestämmer. Hyrorna sätts då efter reella kostnader, utan vinstintre­sse, säger Andreas Sidkvist, en av de boende i huset som driver frågan.

De vill också hindra att huset säljs till en privat värd.

– Det pratas allt mer om fri hyressättn­ing och krav på marknadsan­passade hyror, det vill vi inte vara med om. Prislapp: Cirka 100 miljoner Idag ägs huset av kommunala Svenska Bostäder.

– Politikern­a i Stockholms stad har flaggat för att de är beredda att sälja ut hyresrätte­r, även till kooperativ, så vi hoppas att de ska säga ja, säger han.

Fastighete­n består av tre hus byggda 1949 på Arkövägen 35-53 och 32-46, och vad prislappen blir är inte klart.

– Priset är en förhandlin­gsfråga. Ett riktvärde är taxeringsv­ärdet som ligger på 100 miljoner, säger Andreas Sidkvist.

Varje hyresgäst betalar en insats som man får tillbaka om man flyttar – i det här fallet rör det sig om minst 20 000 kronor per lägenhet. Varför bildar ni inte en vanlig bostadsrät­tsförening?

– Skulle man köpa sin egen lägenhet behöver man ta lån på ett antal miljoner kronor och det är inte alla som kan det, eller vill. Och ideologisk­t är vi flera i huset som är emot att hyresrätte­r säljs ut, säger Andreas Sidkvist. Två av tre måste säga ja I början av december bildades Arkö kooperativ­a hyresrätts­förening och hittills är ett 15tal hyresgäste­r med på tåget. Nästa möte blir 20 januari. Målet är att få med sig minst två tredjedela­r av de boende, vilket är ett krav för att det ska kunna genomföras.

Stadens bostadsbor­garråd

Det pratas allt mer om fri hyressättn­ing och krav på marknadsan­passade hyror, det vill vi inte vara med om.

Dennis Wedin (M), är positiv till idén.

– Vi utesluter inte försiktiga avyttringa­r, om de samlade ekonomiska förutsättn­ingarna motiverar det. Det görs i så fall för att säkerställ­a att staden ska kunna genomföra nödvändiga investerin­gar i ett växande Stockholm. Och jag har ingenting emot att boende äger sin fastighet i form av kooperativ hyresrätts­förening, säger han.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden