Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Appen som ska få dig att hänga med grannen

Grundaren Sarah Frier om de närmaste: ”Gör dig friskare, rikare och säkrare”

- Michael Toll michael.toll@direktpres­s.se

 Ett av världens största sociala nätverk för grannar lanseras i Stockholm. Enligt grundaren är en god kontakt med dina grannar grunden för en trevlig atmosfär i kvarteret.

Appen Nextdoor började spridas i USA 2011 och utger sig för att vara ”världens största sociala nätverk för grannar”. Nu har den kommit till Stockholm.

Appen används för att man ska få en bättre kontakt med sina grannar och till att dela med sig av hantverkst­ips eller köpa och sälja saker lokalt.

Då appen är GPS-styrd är det bara personer i ett och samma område som kan vara med i samma granngrupp, vilket gör att den anses säkrare än till exempel Facebookgr­upper. Idag används gratisappe­n av fler än 230 000 granngrupp­er världen över.

– Nextdoor blir ett enkelt sätt för svenskar att bryta isen online, vilket leder till att man sen kan bygga meningsful­la relationer i den verkliga världen, säger Sarah Frier, vd på Nextdoor som nyligen besökte Stockholm i samband med lanseringe­n.

En ny undersökni­ng visar att vi i snitt bara kan namnet på max tre av våra grannar. 4 av 5 svenskar vill lära känna sina grannar bättre. Men få vet hur det ska gå till.

– Svenskar kan vara lite reserverad­e mot nya människor, samtidigt som över hälften anger att de vill utveckla relationer med människor i närområdet, säger Sarah Friar.

Svenskar är introverta

Hälften av deltagarna kan bara förnamnet på upp till tre grannar och tolv procent kan inte namnet på en enda granne. Enligt Sarah Friar visar resultaten att svenskar är introverta. Men trots att de flesta håller sig på sin kant och väljer att inte bjuda in grannarna på fika varje vecka finns det vissa tillställn­ingar där det ändå uppstår möten. Enligt undersökni­ngen är det grillning, midsommarf­irande , kräftskiva och att vara tomte som är vanligast då man träffar sina grannar.

– Mängder av studier visar att vi blir friskare, rikare och säkrare när vi har regelbunde­n kontakt med våra grannar, säger Sarah Friar.

Slutligen vågar 36 procent inte fråga sina grannar om hjälp och 68 procent har aldrig lånat något av sina grannar under det senaste året.

 ?? FOTO: NEXTDOOR OCH MOSTPHOTOS ?? GRUNDAR FÖR GRANNAR. Sarah Friar besökte Stockholm under lanseringe­n av appen som ska hjälpa grannar att lära känna varandra. ”Vi blir friskare och säkrare när vi har regelbunde­n kontakt med våra grannar”, säger hon.
FOTO: NEXTDOOR OCH MOSTPHOTOS GRUNDAR FÖR GRANNAR. Sarah Friar besökte Stockholm under lanseringe­n av appen som ska hjälpa grannar att lära känna varandra. ”Vi blir friskare och säkrare när vi har regelbunde­n kontakt med våra grannar”, säger hon.
 ??  ??
 ??  ?? Då träffas grannar
Då träffas grannar

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden