Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Brådska för solcellsst­öd i Stockholm

Stopp för att få bidrag: ”Måste skynda på”

- Klas Johansson tema@direktpres­s.se

Solcellsst­ödet som är möjligt att söka för bidrag till installati­on av solpaneler på sitt hus har varit populärt. Enligt Svensk Solenergi har över 5 500 i länet beviljats stöd.

Under de senaste 12 månaderna har 2 862 nya ansökninga­r lämnats in. Då inför man redan den 7 juli ett ansöknings­stopp, för att hinna hantera alla ärenden.

– Intresset att investera i egna solceller har aldrig varit större. Under 2019 installera­des 279 nya solcellsan­läggningar i Stockholm med hjälp av solcellsst­ödet, men den som vill ha stöd i år måste skynda på med sin ansökan, säger Anna Werner, som är vd på branschför­eningen Svensk Solenergi.

Nivån på stödet kan successivt trappas ner till noll, men ett tvärstopp med så kort varsel är inte rimligt.

Nytt grönt skatteavdr­ag

Inför nästa år har regeringen föreslagit ett nytt grönt skatteavdr­ag, liknande rotavdrage­t, för privatpers­oner som installera­r solceller. Stödet är lägre än det nuvarande solcellsst­ödet, men samtidigt mer säkert då det inte är begränsat till en fast summa pengar.

Företag, lantbruk och bostadsrät­tsförening­ar, däremot, riskerar att bli helt utan stöd efter den 7 juli 2020 eftersom regeringen än så länge inte har lämnat något besked om nytt stöd för dem.

– Det befintliga solcellsst­ödet bör förlängas för juridiska personer som vill minska sina energikost­nader och bidra till klimatomst­ällningen. Nivån på stödet kan successivt trappas ner till noll, men ett tvärstopp med så kort varsel är inte rimligt, säger Anna Werner.

Det är visserlige­n bråttom att söka stödet för alla som är intressera­de i Stockholms län, men själva installati­onen behöver inte vara klar förrän den 30 juni 2021, enligt nuvarande regler för solcellsst­ödet.

Detta förutsätte­r att regeringen fyller på den nuvarande potten så att alla som söker stöd, och är berättigad­e till det, också får stödet.

 ??  ?? Anna Werner.
SISTA CHANSEN. Den 7 juli går tiden ut för att ansöka om stöd för solcellsom­ställning. Här hustak i Husby.
Anna Werner. SISTA CHANSEN. Den 7 juli går tiden ut för att ansöka om stöd för solcellsom­ställning. Här hustak i Husby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden