Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Anna König Jerlmyr (M) om krisen i huvudstade­n.

INTERVJU.

-

Den värsta krisen för Stockholm i modern tid. Samtidigt uppgifter om interna bråk. Vi träffade Stockholms högsta ansvariga politiker, Anna König Jerlmyr (M), för att prata om våren, strider inom partiet och vad som väntar efter sommaren.

Vi har stämt träff i Stadshuspa­rken vid Riddarfjär­dens strandlinj­e. På platsen med fontäner, gräsmattor och en fantastisk vy över vattnet mot Gamla stan och Södermalm flockas det vanligtvis horder av turister med kameror på magen.

Nu är det nästintill folktomt. Stockholms­sommaren är, på så många sätt, inte vad den brukar vara.

– Vi räknar med att tappa omkring 15 miljoner turister i år. Det är bara ett exempel på hur vi påverkas av coronapand­emin, en av de svåraste kriserna vi går igenom, säger Anna König Jerlmyr.

Gräver man ner sig i siffrorna blir det tydligt att hon inte överdriver.

Stockholm har en arbetslösh­et på 8–9 procent, skräckscen­ariot är 13 procent till hösten.

Var sjätte stockholma­re är nu permittera­d.

Stockholms stad har skulder på drygt 110 miljarder kronor.

Turist- och hotellnäri­ngen har en nedgång på uppemot 90 procent och många unga stockholma­re lyckas därför inte ta sig in på arbetsmark­naden.

Listan kan göras längre. Mycket längre. Trots det är finansborg­arrådet ändå hoppfull.

– Det som skiljer den här krisen mot till exempel finanskris­en 2008 är att det fortfarand­e finns massor

På ett sätt släpptes smittan fri, och det gjorde det oerhört svårt att hålla den borta från de äldre.

med kapital och en investerin­gsvilja ute på marknaden. Det är inte nattsvart. Det är viktigt att komma ihåg att ekonomin ser bättre ut i Stockholm än i många andra kommuner, säger hon.

– Är vi till exempel duktiga på att markanvisa bostäder finns det många företag som vill bygga. Och vi har investerin­gar på runt 20 miljarder kronor framöver.

Mycket av det här ligger fast, trots coronapand­emin, fortsätter Anna König Jerlmyr.

”Inte läge prata visioner”

I stadshuset har allt varit annorlunda sedan i början av mars.

När Stockholm på kort tid blev Sveriges epicentrum för covid-19 fick i stort sett alla frågor som inte rörde pandemin, trygghet eller ekonomi stå tillbaka.

– Mycket kraft har lagts på att fokusera på operativa frågor, så visst har mycket skjutits på framtiden. När pandemin var som värst var det inte läge att prata om visioner. Men trots det har Stockholm fortsatt att fungera. Alla tjänstemän har job

 ??  ??
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? ANNA OM JOBBET. ”Jag är befälhavar­en under den här pandemin. Det kommer alltid att riktas kritik mot en när man är i en ledande befattning, det ingår i jobbet. Men jag måste fortsätta fokusera på mina uppgifter eftersom den här krisen långt ifrån är över.”
FOTO: CLAUDIO BRITOS ANNA OM JOBBET. ”Jag är befälhavar­en under den här pandemin. Det kommer alltid att riktas kritik mot en när man är i en ledande befattning, det ingår i jobbet. Men jag måste fortsätta fokusera på mina uppgifter eftersom den här krisen långt ifrån är över.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden