Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Ungdomar färglägger Björkis betong

- Henrik Lindstedt

Under bron vid Björkhagen­s tunnelbana börjar ett stort konstverk ta form. Knutna nävar, stressade tjejer och katten Cato tar plats på betongen när områdets egna ungdomar får bestämma.

Björkhagen­s femton muralmålar­e är sommarjobb­are från Söderort, bosatta i orter längs med linje 17. En av dem är Bagisbon Patricia Abdulnor, 15:

– Vi gör lite annorlunda grejer än andra sommarjobb­are, så det är kul. Första veckan skissade vi på idéer och veckan därpå började vi arbetet. Nu målar vi, säger hon.

Tre veckors jobb

Arbetet görs på uppdrag av Skarpnäcks trafikförv­altning och pågår i totalt tre veckor. Projektet är en del av stadsdelen­s arbete med trygghet och prevention.

– Det här är en betongkons­truktion som är ganska grå och tråkig annars, en plats som upplevs otrygg av boende i området, säger Cristina Blendea, mediepedag­og på kulturskol­ans Unga berättar, som är en av muralmålar­nas handledare.

Dels genom egna idéer och dels genom intervjuer och en fotostudie av området har ungdomarna själva fått utforma de idéer som nu tar form. Temat för i år: I mitt huvud.

Muralen kommer bland annat innehålla en stressad tjej, ett tunnelbane­tåg, en skejtande kille, katten Cato och en knuten näve för Black lives matter. Det sistnämnda är något som känns väldigt aktuellt för årets grupp ungdomar, berättar Cristina Blendea.

”Gör sin egen lilla grej”

Patricia Abdulnor målar en klocka med vingar.

– Varje person gör sin egna lilla grej liksom, men de smälter ihop, det ser bra ut. Mitt motiv symboliser­ar att tiden flyger iväg, så man måste ta till vara på tiden.

 ??  ?? MURALMÅLAR­E. I tre veckor jobbar femton ungdomar från området med Björkhagen­s nya konstverk.
MURALMÅLAR­E. I tre veckor jobbar femton ungdomar från området med Björkhagen­s nya konstverk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden