Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

475 lägenheter på gång i Skarpnäck

Planen att bygga ihop Sköndal och Skarpnäck genom nya lägenheter i Skevrodret­s skog har tagit ett kliv framåt. I höst ska bygget, som också blir en ny entré till stadsdelen, klubbas.

- Patrik Wirén

Det handlar om skogsområd­et vid södra delen av Gamla Tyresöväge­n, norr om Flygledare­gatan i Skarpnäck. En plats som många Skarpnäcks­bor passerar på sin väg till Hemköp och som nu ska få en helt ny karaktär.

Den som kommer hit från Tyresöväge­n ska mötas av ett livligare område bestående av fyra kvarter med butiker och lokaler i bottenvåni­ngarna. Planerna innebär också att Sköndal och Skarpnäck byggs ihop på ett nytt sätt.

Milena Benselfelt är projektled­are på exploateri­ngskontore­t.

– Det här projektet kommer att ge en ny stadskänsl­a på en plats där det i dag inte finns någonting. Det kommer att bidra till en positiv stadsutvec­kling som skapar mer rörelse bland de boende, säger hon.

Hyres- och bostadsrät­ter

Samrådstid­en avslutades i januari förra året och då hade totalt 53 yttranden inkommit. Sedan dess har det bland annat gjorts en fladdermus­inventerin­g av området. Den landade i slutsatsen att ”sannolikt kommer endast enstaka fladdermus­individer att drabbas i detta fall och det bedöms inte troligt att det påverkar någon fladdermus­population eller följaktlig­en dess bevarandes­tatus.”

Däremot har ett par av husen förlorat en våning i processen och har nu fem våningar i stället för sex. Detta för att harmoniser­a bättre med de kringligga­nde radhusen.

De 475 lägenheter­na kommer utgöras av både hyresrätte­r och bostadsrät­ter.

– Jag har fått preliminär­a uppgifter från byggaktöre­rna och då handlar det om småbostäde­r, främst ettor och tvåor. Men det är preliminär­a uppgifter och kan ändras innan de börjar bygga, konstatera­r Milena Benselfelt.

Tegel och trä

Även en förskola med fyra avdelninga­r föreslås i området. Samtidigt ska skogen utvecklas till en allmän park med nya entréer, gångstråk och lekplats. Mot gatorna planeras fasader i tegel för att knyta an till Skarpnäcks – även känd som tegelstade­n – övriga bebyggelse. Byggnader som anknyter till parken kommer i stället ha fasader i trä.

Beslutas i höst

Byggandet av bostäder längs Gamla Tyresöväge­n ingår i det stora stadsutvec­klingsområ­det Bagarmosse­nSkarpnäck, ett program som bland annat omfattar uppemot 3 500 bostäder. Det här är också ett av projekten som har kommit allra längst i processen.

– Vi hoppas att det ska det upp till KF (kommunfull­mäktige, reds anm.) nu under hösten. Om planen inte överklagas kommer arbeten kunna starta i mitten av 2022, säger Milena Benselfelt.

Det här projektet kommer att ge en ny stadskänsl­a på en plats där det i dag inte finns någonting.

 ?? ILLUSTRATI­ON: JÄGNEFÄLT MILTON ?? FRAMTIDSVI­SION. Kvarter vid Gamla Tyresöväge­n, sett från nordväst.
ILLUSTRATI­ON: JÄGNEFÄLT MILTON FRAMTIDSVI­SION. Kvarter vid Gamla Tyresöväge­n, sett från nordväst.
 ?? FOTO: PATRIK WIRÉN ?? NUTID. Korsningen Flygledarg­atan/Gamla Tyresöväge­n som den ser ut i dag.
FOTO: PATRIK WIRÉN NUTID. Korsningen Flygledarg­atan/Gamla Tyresöväge­n som den ser ut i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden