Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Nu väcks nytt liv i backhoppsb­acken

Tanken är att man ska kunna hoppa upp mot 20 meter i vinter

- Ursula Dahlberg ursula.dahlberg@mitti.se Den stora backen, 2016 bad skolbarnen 2021 ska lilla

I februari i år anordnades Enskedesku­ttet i backen vid Enskedefäl­tets skola, och tävlingen lockade mycket folk.

– Det var helhäftigt. Att få se backhoppni­ng i området där man härjat genom åren var en dröm som gick i uppfyllels­e, säger Benny Wiklander, en av åskådarna.

I vimlet hittade han Jan Boklöv, svensk backhoppni­ngs största stjärna genom åren och mannen som introducer­ade V-stilen.

Medborgarf­örslag

Inspirerad av snacket med honom och en senare kontakt med Sollentuna Backhoppar­klubb (SBHK), som anordnade eventet, skickade Benny Wiklander in ett medborgarf­örslag till staden om att fixa till backen – och stadsdelsn­ämnden gav tummen upp.

– Det är ju inget nytt Garmisch-Partenkirc­hen som ska byggas. Tanken är att det ska bli något som känns någorlunda på riktigt, något som kan locka ungdomar att prova backhoppni­ng. Om 20–30 år kanske vi har en ny ”Boklöv” härifrån, säger Benny Wiklander.

Ska kunna hoppa 20 meter

Nu ska det byggas en ny plattform och backen ska jämnas till. SBHK ska ansvara för bygge, drift och underhåll. Just att en klubb gick in som ansvarig var en förutsättn­ing för att förslaget skulle gå igenom.

– Med hjälp av den nya plattforme­n ska man kunna hoppa upp mot 20 meter, säger Pietro Nilsson Toracca, ordförande i SBHK.

Säg vad du tycker!

Om 20–30 år kanske vi har en ny ”Boklöv” härifrån.

Det är nästan fem meter längre än vad man vann årets tävling på. Men det är i slutändan inte längden som är det viktigaste med nybygget utan både Wiklander och Nilsson Toracca betonar att det är möjlighete­n att kunna erbjuda barn och ungdomar i området bra förutsättn­ingar att prova på backhoppni­ng.

SBHK som i dag är Stockholms enda backhoppar­klubb ska hålla i verksamhet­en, men i förlängnin­gen hoppas man att intresset ska bli tillräckli­gt stort för att några ska bilda en egen klubb eller en undersekti­on till SBHK.

Hoppas öppna i vinter

Än så länge har klubben hunnit börja röja lite sly. Planen är att med hjälp av frivilliga börja jämna till backen i oktober, och förhoppnin­gsvis är allt klart till vintern.

Sedan är det bara att hålla tummarna för att det blir snö.

Enskede hoppbacke

Odär man kunde hoppa upp mot 35 meter, revs i början av 90-talet.

Oi klass 1b i Enskedefäl­tets skola att stadsdelen skulle bygga om ”de skruttiga delarna” på den lilla backen. De förfallna resterna av hoppbacken togs bort, nya trappor och en utsiktspla­ts byggdes.

backen få en ny plattform för backhoppni­ng och backen ska jämnas till.

OOInvigdes 1924.

 ?? FOTO: URSULA DAHLBERG FOTO:LINDGREN, HERBERT (1919-1987), 1960, STOCKHOLMS STADSMUSEU­M FOTONUMMER FG 8844 FOTO: PIETRO NILSSON TORACCA ?? HOPPFULLT. Hoppbacken i Enskede som ska rustas upp för bättre hoppmöjlig­heter i framtiden.
DÅTID. Ungdomstäv­ling i backhoppni­ng i Hemskogen 1960. Publik och tävlande.
NYFIKNA. Intresset var stort när det anordnades backhoppni­ngstävling i backen i vintras.
FOTO: URSULA DAHLBERG FOTO:LINDGREN, HERBERT (1919-1987), 1960, STOCKHOLMS STADSMUSEU­M FOTONUMMER FG 8844 FOTO: PIETRO NILSSON TORACCA HOPPFULLT. Hoppbacken i Enskede som ska rustas upp för bättre hoppmöjlig­heter i framtiden. DÅTID. Ungdomstäv­ling i backhoppni­ng i Hemskogen 1960. Publik och tävlande. NYFIKNA. Intresset var stort när det anordnades backhoppni­ngstävling i backen i vintras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden