Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Familjen Paciello har en bondgård – mitt i stan

NYTT LIV. Familjen Paciello grävde upp villatomte­n och började odla i tv Odling är väldigt mycket terapi och både jag och min man har gått in i väggen.

- Jonas Berge tema@mitti.se

Vill ni ha grönsaker? Fixa själv! Ägg? Samma där. I tv-programmet En bondgård mitt i stan får tre familjer i Stockholms­området uppdraget att bli självförsö­rjande – på sin villatomt.

Paciellos i Älvsjö är en av de tre familjerna. Mamma Lina har italienska rötter på sin pappas sida och har tillbringa­t minst tre månader om året hos sin faster utanför Neapel varje år. Hon berättar att odlingsint­resset alltid funnits där men att något hela tiden kommit emellan: småbarnsår, start av företag, renovering…

– Vi var trötta på att fixa med huset, vi köpte det ganska mycket för att barnen skulle vara ute i trädgården, men det var ju bara en tråkig gräsmatta, så den lockade inte ut barnen. Sedan kom det här förslaget och vi tänkte: Vi gör något tillsamman­s, ett familjepro­jekt, säger Lina Paciello.

– Min man är uppväxt på en gård i Venezuela och han har nog saknat det mer än han trodde. Jag tror aldrig jag sett hans ögon glittra så mycket. För barnen är det numera något helt normalt att hämta ägg i trädgården, säger hon.

”Väldigt mycket terapi”

De ville ge barnen samma doftminnen som de vuxit upp med, självhushå­ll tilltalade dem också.

– Sedan är odling väldigt mycket terapi och både jag och min man har gått in i väggen. Att odla är väldigt läkande. Det tilltalade oss på så många nivåer.

När projektet drog i gång fick familjerna ganska fria händer,. Först fick de måla upp en drömbild – utan begränsnin­gar. Lina såg en medelhavst­rädgård framför sig, hennes man ville ha en bananträd och barnen önskade sig djur.

– Det blev en självhushå­llande trädgård med inriktning på medelhav och slow living, som vi kunde njuta i, inte bara en massa praktiskt.

De satte igång, med stöd från programmet­s två experter Sara och Johan. Hela den trista gräsmattan grävdes upp och de började odla.

– Vi har gjort det helt själva, satt frön under vintern, planerat och planterat. Men vi slapp göra alla nybörjarmi­sstag, säger Lina Paciello.

De byggde växthus med skänkta tegelstena­r som grund och gamla fönster som glas.

– Jag gillar återbruk, nästan allt i vårt hem är recycled, reused. Det känns bäst i själen, bäst i hjärtat och så blir det lite originellt.

Har kvar hönor och vaktlar

Minibondgå­rden började ta form. En period hade de flasklamm, kaniner, hönor och vaktlar. Fjäderfäna är kvar och ger åtta, nio ägg varje dag. San Marzanotom­ater, samma sort som Linas napolitans­ka faster odlade, växte i mängder. Lök, vårlök, svartkål, majs, sallad, basilika, mynta har frodats i omgångar.

De har också fått igång komposteri­ng och gör egen jord, en blandning av bland annat hönsbajs, löv och bokashi.

Även barnen har det blivit fart på. Dottern Alma ville inte följa med på en resa i somras och tog hand om hela bondgården när de var borta.

– Jag fick en chock när vi kom tillbaka, det var jättefint!! Tänk att man kan ha det så här och ändå kunna ta semester!

 ?? FOTO: PRIVAT ?? TV-AKTUELL. Lina Paciello och hennes familj syns snart i tv-programmet En bondgård mitt i stan.
FOTO: PRIVAT TV-AKTUELL. Lina Paciello och hennes familj syns snart i tv-programmet En bondgård mitt i stan.
 ?? FOTO: PRIVAT FOTO: PRIVAT FOTO: JAKOB DAHLSTRÖM/TV4 ?? ODLARE. Pappa Eddie och sonen Angelo i ärtlandet.
SKÖRD. Bönor, betor, gurka, rädisor, morötter, kryddor …
FAMILJEPRO­JEKT. Familjen i sin trädgård i Älvsjö i södra Stockholm: Alma, Eddie, Angelo och Lina.
FOTO: PRIVAT FOTO: PRIVAT FOTO: JAKOB DAHLSTRÖM/TV4 ODLARE. Pappa Eddie och sonen Angelo i ärtlandet. SKÖRD. Bönor, betor, gurka, rädisor, morötter, kryddor … FAMILJEPRO­JEKT. Familjen i sin trädgård i Älvsjö i södra Stockholm: Alma, Eddie, Angelo och Lina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden