Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Stort stöd när populära kaféet brann

Många kunder dök upp dagen efter

- Anders Björklund

Dagen efter att kaféet Torpet i Orhem brann kom 400 personer för att fika och stötta verksamhet­en.

Polisen misstänker att branden är anlagd och att det kan finnas politiska motiv.

ORHEM

Klockan 03.21 på natten mot onsdagen 1 maj kom larmet om att det brann i kaféet, som ligger i Orhem i Flatens naturreser­vat. Kaféet saknar el efter branden och det är vatten i byggnaden.

– Efter omständigh­eterna mår jag bra, men mitt livsverk har blivit lite uppeldat. Samtidigt har det varit en monumental uppslutnin­g kring torpet. Så jag är också lycklig över att vara människa i den gemenskape­n, säger Victoria Rixer som driver kaféet sedan 18 år tillbaka.

Den 1 maj var det tänkt att man skulle ha öppnat för sommaren. Det blev också öppning, men under helt andra omständigh­eter.

–Vi skulle åka dit och invignings­fika när vi fick höra om vad som hänt, säger Skarpnäcks­bon Ylva Bexell.

Hon och maken tog sig likt många andra till kaféet för att stödfika. Torpets gård var avspärrad av polisen. Men på andra sidan Orhemsväge­n ordnades bänkar och trasmattor. Victoria Rixer berättar att människor kommit med blommor, mat och stöttat med pengar.

– Folk styrde upp ett kafé i skogsdunge­n så att vi kunde servera 400 personer fika och grillkorv. Det har varit ett otroligt stöd.

Rubriceras som mordbrand

Polisen misstänker att branden är anlagd. Rubricerin­gen är mordbrand. Och det finns folk som gjort iakttagels­er. Enligt kommunpoli­s Alvaro

Torres utreder polisen om det kan finnas politiska motiv till branden.

– Jag tänker att det här mer är riktat mot kaféet som mötesplats än mot mig personlige­n, säger Victoria Rixer, och fortsätter:

–Man vet att det är en plats där många med hjärtat till vänster samlas. Men alla är välkomna hit. Vi vill att det ska vara mys här och bakar bullarna efter receptet som ärvts vidare sedan kaféet startade på 30-talet.

Trots branden tänker Torpet i Orhem fortsätta med eftermidda­gsöppet på lördagar och söndagar under våren.

–Vi får låna ett storkök i närheten och är inställda på att servera fika i trädgården. Det här har varit en mötesplats sedan 30-talet och det vill vi ska fortsätta även utan kafébyggna­d.

Försäkring­sbolaget ska bedöma om byggnaden kan renoveras eller måste byggas upp på nytt. Hur öppettider­na blir i sommar är inte klart.

En monumental uppslutnin­g kring torpet.

 ?? FOTO: YLVA BEXELL FOTO: PRIVAT ?? Polisen spärrade av platsen tills den tekniska undersökni­ngen var utförd.
Victoria Rixer på plats vid det eldhärjade kaféet.
FOTO: YLVA BEXELL FOTO: PRIVAT Polisen spärrade av platsen tills den tekniska undersökni­ngen var utförd. Victoria Rixer på plats vid det eldhärjade kaféet.
 ?? FOTO: YLVA BEXELL ?? Folk kom till kaféet trots att det brunnit. Ägarna uttrycker stor tacksamhet till alla som stöttat.
FOTO: YLVA BEXELL Folk kom till kaféet trots att det brunnit. Ägarna uttrycker stor tacksamhet till alla som stöttat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden