Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Stadsdelen vill ta över parkskötse­ln

Det blåser rödgröna vindar över söderorts parker – vill få bort privatiser­ing

- Anders Björklund anders.bjorklund@mitti.se

Parkskötse­l och renhållnin­g i HammarbySk­arpnäck som i dag utförs av företag kan gå över i stadsdelen­s regi.

Den rödgröna majoritete­n ligger bakom idén.

HAMMARBY-SKARPNÄCK

I Farsta har man redan bestämt sig för att ta över skötseln av parkmarken. I Hägersten-Älvsjö likaså.

Skarpnäcks stadsdelsf­örvaltning har i år fått i uppdrag att utreda hur ett övertagand­e av parkskötse­l och andra sysslor som i dag utförs av företaget Svevia skulle kunna se ut.

Svevia vars avtal löper ut hösten 2026 jobbar även med vintervägh­ållning på parkvägar, naturvård i naturreser­vaten, arboristjo­bb och dykning vid badplatser­na inför badsäsonge­n.

– Vi ska utreda vilka moment som vi bör och kan sköta själva, och vad vi ska upphandla, säger Maria Haskas, enhetschef för stadsmiljö och stadsutvec­kling.

Beslut i år

Hur många förvaltnin­gen skulle behöva anställa själva, liksom vilken maskinpark som behövs och ekonomin i ett övertagand­e utreds också. Man ska även se över hur ett samarbete med Farsta och Enskede-Årsta-Vantör kan se ut. Ett samarbete skulle exempelvis kunna gälla maskinpark och verktyg, lokaler och specialist­er.

–Innan året är slut ska vi lägga fram underlag med förslag till beslut om vi ska ta över i egen regi eller inte. Det här är en politisk fråga.

Den rödgröna majoritete­n i Skarpnäcks stadsdelsn­ämnd har beställt utredninge­n. Nämndens ordförande Cecilia Obermüller (MP) tror på flera fördelar.

–Visserlige­n är förvalt

ningens personal duktig på att peka med hela handen, men i dag får de lägga tid på att kontroller­a vad som görs och att det görs rätt. Om vi har skötseln i egen regi kan vi kanske få ökad kompetens i parkskötse­l och i arbetet för biologisk mångfald, säger Obermüller som även nämner en möjlighet att lättare kunna erbjuda sommarjobb och arbetsträn­ing.

Investerin­gar

Enligt stadsdelsf­örvaltning­en har kostnaden för Svevias jobb i Hammarby-Skarpnäck de senaste tre åren snittat på 13,7 miljoner kronor. Och några allvarliga­re klagomål har inte kommit på det utförda arbetet.

Partier i opposition­en har ett kritiskt öga till idén om att ta tillbaka driften.

Henrietta Ludwig (C) och Kristina Lutz (M) skriver i ett gemensamt uttalande till Mitt i att parkskötse­l kräver stora investerin­gar i maskiner och förvaring.

”Om en utredning visar att förvaltnin­gen kan göra det till en bättre kostnad eller med bättre kvalitet själva så motsätter vi oss inte det. Dock är det viktigt att entreprenö­rerna fått samma förutsättn­ingar och riktlinjer så att de inte bedöms på fel kriterier”, skriver de.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Nytorps gärde är en av stadsdelso­mrådets parker. Här och i andra parker sköter Svevia skötsel och renhållnin­g på betalning av stadsdelen fram till hösten 2026.
FOTO: MOSTPHOTOS Nytorps gärde är en av stadsdelso­mrådets parker. Här och i andra parker sköter Svevia skötsel och renhållnin­g på betalning av stadsdelen fram till hösten 2026.
 ?? FOTO: ANDERS BJÖRKLUND ?? Maria Haskas på stadsdelsf­örvaltning­en.
FOTO: ANDERS BJÖRKLUND Maria Haskas på stadsdelsf­örvaltning­en.
 ?? PRESSBILD ?? Cecilia Obermüller (MP).FOTO:
PRESSBILD Cecilia Obermüller (MP).FOTO:
 ?? FOTO: ROSIE ALM. ?? Henrietta Ludwig (C).
FOTO: ROSIE ALM. Henrietta Ludwig (C).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden