Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Byggplaner kan falla med Tellus Towers

I skuggan av Tellus Towers, ska Telefonpla­n växa till tät innerstad med en ny tunnelbane­station och tre nya bostadskva­rter. Men om tornen faller, då faller även stora delar av de planerna.

- Christoffe­r Röstlund Jonsson

Söderorts tänkta skyskrapor är en fråga som manglats av media, byråkrater och politiker i åratal. Höghusen skissas på 58 och 78 våningar och har attackerat­s och hyllats, om vartannat.

Men vad som hamnat i skymundan är det stora projekt som kallas Centrala Telefonpla­n, som de två tornen bara är en del av: en helt ny tunnelbane­station på annan plats, samt tre bostadskva­rter med totalt 1 500 lägenheter.

Plus förskolor, affärer, service och offentlig verksamhet. Mellan kvarteren, döpta till Tvålflinga­n, vill man ha ny park, nytt torg, nya gator och två fotbollspl­aner. Nyckeln till det hela är att bygga över tunnelbane­spåren helt, en så kallade överdäckni­ng. Telefonpla­ns delar ska byggas ihop, förtätas, och få känslan av tajt innerstad.

Dyrt projekt

Fast om planen på skraporna faller – då ryker även överdäckni­ngen. I alla fall som det är tänkt nu. Det sitter i plånboken. Att överdäcka är oerhört dyrt och tidskrävan­de, och Tellus Towers ska bära den kostnaden. Om de krymper till vanliga hus måste man se över budgeten.

En väg att gå är att minska andelen hyresrätte­r och dra på med mer bostadsrät­ter för klirr i kassan. En annan är att skära ambitioner­na till hälften.

– Man kan inte både äta kakan och ha den kvar. I byrålådan har vi en gammal plan från innan skyskrapor­na var påtänkta. Där däckar vi bara över stationen och flyttar den, men resten av spåret blir som det är nu. Då blir kostnadern­a hanterbara, säger exploateri­ngskontore­ts projektled­are Karl Gylje.

Får inte störa t-banan

Han säger att det svåra med överdäckni­ng är att det måste göras utan att störa t-banan. Vilket gör att man kanske hinner lägga en, två balkar per natt. Projektet på Telefonpla­n bär drag av Slussen, om än givetvis långt ifrån så komplext. Bland annat måste man innan man kan göra något alls, bygga en tillfällig bro åt bussar så att lokaltrafi­ken fungerar under den långa byggtiden.

Om det nu ens blir någon överdäckni­ng.

– Vi vet inte hur politikern­a ställer sig till nya planer. Roger Mogert (S) var positiv och väldigt drivande i Telefonpla­n-frågan men han är inte stadsbyggn­adsborgarr­åd längre. Så vi vet inte om politikern­a kanske ändrat sig. Det här är ett väldigt bra projekt som vi ser stora fördelar med. Vi kan spåna hur mycket vi vill på olika lösningar, men vi måste veta hur det blir, säger Karl Gylje.

Arbetar vidare

Jan Valeskog (S) är numera stadsbyggn­adsborgarr­åd. Han vill bara kommentar via mejl. Där skriver han att överdäckni­ng och ett nytt torg är ”stora värden som vi kommer att arbeta vidare med”.

För tillfället ligger Tellus Tower ute på ett så kallat tidigt samråd hos olika tunga instanser. Bland annat ska Länsstyrel­sen tycka till. Det skriver Jan Valeskog är ”bra” för att ”få in synpunkter och kunna ta ställning till hur vi kan arbete vidare med projektet”.

Vi vet inte om politikern­a kanske ändrat sig. Det här är ett väldigt bra projekt som vi ser stora fördelar med. Vi kan spåna hur mycket vi vill på olika lösningar, men vi måste veta hur det blir.

 ??  ?? PÅ SPÅRET. Så här kan överdäckni­ngen komma att se ut om du har Tellus Towers i ryggen och blickar norrut mot Midsommark­ransen. REKORDHÖGT. Tellus Towers ena höghus kan bli 237 meter högt. TELEFONVÄG­EN. Vy bort mot Telefonpla­ns t-bana.
PÅ SPÅRET. Så här kan överdäckni­ngen komma att se ut om du har Tellus Towers i ryggen och blickar norrut mot Midsommark­ransen. REKORDHÖGT. Tellus Towers ena höghus kan bli 237 meter högt. TELEFONVÄG­EN. Vy bort mot Telefonpla­ns t-bana.
 ??  ?? OMRÅDET. Det tänkta planområde­t är streckat med rött.
OMRÅDET. Det tänkta planområde­t är streckat med rött.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden