Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Konstnärer i Lövholmen

får stadens stöd

- Ella Söderberg 073-600 61 45 ella.soderberg@direktpres­s.se

Konstnärer­na i Lövholmen riskeras motas bort när Beckershus­et planeras bli skola för 600 elever. Men nu flaggar både kulturförv­altningen och stadsdelsf­örvaltning­en för att konstnärer­na borde få vara kvar i området.

För några veckor sedan skrev vi om konstnärer­nas ateljéer i gamla Beckershus­et och oron över att hitta nya arbetsplat­ser när Lövholmen bebyggs.

Men i ett remissvar på stadsbyggn­adskontore­ts plan, påpekar kulturförv­altningen att det är viktigt att värna om konstnärer­na och kulturen i området.

Planerar verksamhet­er

En kulturlivs­analys kommer tas fram för att användas som underlag när man planerar vilka verksamhet­er som ska finnas.

” Det är inte riktigt bestämt ännu vad kulturlivs­analysen ska innehålla, men den bör innehålla en kartläggni­ng av kulturverk­samheter som finns på plats och en dialog med dem. Som jag ser saken behöver kulturlivs- analysen både beakta det som finns idag och det som kommer att behövas när området har utvecklats och förnyats”, skriver Anna Rygård, stadsutvec­klingsstra­teg på kulturförv­altningen, i ett mejl.

”Ta med denna kunskap”

Även Hägersten- Liljeholme­ns stadsdelsf­örvaltning svarar på stadsbyggn­adskontore­ts plan att slänga ut konstnärer­na, om än lite mer svepande.

I ett utlåtande skriver de: ” Förvaltnin­gen vill även uppmärksam­ma att det på platsen i dag finns ett drygt hundratal yrkesverks­amma konstnärer som kommer att förlora sina ateljéplat­ser och kontor i och med exploateri­ngen. Förvaltnin­gen önskar att denna kunskap tas med i projektet och möjlighete­n att ta till vara på detta ses över”.

Strukturpl­anen är just nu ute på tidigt samråd, fram till den 29 maj kan allmänhete­n komma med synpunkter. Hur det ska gå för konstnärer­na är alltså ännu oklart.

 ?? ARKIVFOTO: LINDA GREN ?? SAMVARO.
ARKIVFOTO: LINDA GREN SAMVARO.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden