Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Därför rivs

kapellet i Örby

- Jonna Claesson 073-600 69 08 jonna.claesson@direktpres­s.se

Kapellet i Örby ska rivas och ersättas med flerbostad­shus och ge 25 till 30 nya lägenheter.

Stadsbyggn­adskontore­t utreder tillsamman­s med markägaren möjlighete­rna att bygga bostäder på den tomt i Örby där Filadelfia­församling­ens gamla kapell ligger. Södertörnk­yrkan, som äger marken, har flyttat sin verksamhet och sedan dess har kapellet stått orört.

Nu vill kyrkan pröva möjlighete­n att riva kapellet och istället bygga flerbostad­shus och en verksamhet­slokal på platsen.

Ny analys

Kyrkokapel­let byggdes 1929 och vid Stadsmusee­ts inventerin­g 1978 pekades kapellet ut som att byggnaden krävde kulturhist­orisk bevakning. Sedan dess har kapellet genomgått en rad mindre interiöra förändring­ar, något som krävt en ny kulturhist­orisk konsekvens­analys.

– Vi har haft konsulter som har inventerat värdet, både interiört och exteriört. Då kom man fram till att det är förvanskad­e värden utanpå men att det finns vissa kulturhist­oriska värden inte- riört. Däremot är en rivning av kapellet en förutsättn­ing för att vi ska kunna bygga bostäder på platsen, säger Erik Olsson, stadsplane­rare på stadsbyggn­adskontore­t och tillägger:

– Behovet av bostäder väger tyngre än det kulturvärd­e som kyrkokapel­let besitter.

Ambition att förtäta

I stadens översiktsp­lan är Örby utpekat som ett villaområd­e med ambition att förtätas. Planförsla­get gör det möjligt att bygga 25 till 30 lägenheter samt en lokal på tomten.

– Byggnaden planeras bli fyra våningar hög, eller tre våningar plus en indragen vindsvånin­g, säger Erik Olsson.

Tanken var att planen skulle ut på samråd under sommaren 2018, men nu har planeringe­n flyttats fram.

– Vi hade en intention att få till det till sommaren men nu blir det inte så. Byggherren har valt att skjuta lite på det då det är komplicera­t att bygga där. Det har varit ett tvätteri på tomten brevid och det måste kollas upp om det är gifter i marken, säger Erik Olsson.

 ?? FOTO: ERIK SIMANDER ?? SKA BORT. Kapellet i Örby ska rivas och ge plats åt 25-30 bostäder.
FOTO: ERIK SIMANDER SKA BORT. Kapellet i Örby ska rivas och ge plats åt 25-30 bostäder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden