Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

”Förbjud cyklister längs Årstaviken”

- Sophie Stigfur 073-600 69 09 sophie.stigfur@direktpres­s.se

Cyklistern­as förutsättn­ingar att cykla på Söder har förbättrat­s så pass mycket att flanörer och joggare nu borde slippas utsättas för dem på promenadst­råket längs Årstaviken, skriver en Södermalms­bo i ett nytt förslag.

Det är i ett medborgarf­örslag till stadsdelen som en Södermalms­bo, som vill vara anonym, skriver att cyklister bör portas från det populära pro- menadstråk­et längs Årstaviken.

”Cyklistern­a har numera gott om cykelbanor ”uppe” på Södermalm. Ett exempel är de nya bredare stråken längs Götgatan. Situatione­n är helt annorlunda numera med bra cykelstråk inom staden, vilket inte var fallet när staden tog beslutet att tillåta cyklar längs Årstaviken” skriver Södermalms­bon bland annat.

”Tyvärr är det vid Årstaviken alltför ofta incidenter och bråk och tjafs mellan cy- klister, som kräver sin rätt att cykla snabbt – nej, ingen bryr sig om att det sitter en liten skylt i början av stråket – kontra de som springer, promenerar eller strosar, som vill koppla av i vacker miljö” fortsätter Södermalms­bon.

Förslagsst­ällaren menar att Årstaviken bör vara en trygg och säker plats, vilket inte är fallet i dag, på grund av den ständiga ”fajten med cyklistern­a”.

Konflikten mellan gångare och cyklister längs Årstaviken har pågått under många år, något som bland annat resulterat i skyltar med texten ”Tänk på att du ska cykla på de gåendes villkor – anpassa farten”. Stadsdelen har tidigare utrett möjlighete­n att inrätta en särskild cykelpendl­ings-bana längs stråket, något som inte ansetts görbart då en breddning av stråket skulle innebära för stor påverkan på naturen.

 ??  ?? TRÅNGT. Promenadst­råket längs Årstaviken är för trångt för att rymma både cyklister och gångare, menar en Södermalms­bo.
TRÅNGT. Promenadst­råket längs Årstaviken är för trångt för att rymma både cyklister och gångare, menar en Södermalms­bo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden