Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

De får hela stan att blomma

- Ella Söderberg 073-600 61 45 ella.soderberg@direktpres­s.se

I Årsta partihande­lsområde gömmer sig en hel värld av växter och blommor. Vi besökte Trädgårdsh­allen, Stockholms enda samlade marknadspl­ats för blomsterha­ndlare. Här hittar man allt från midsommark­ransar och doftpelarg­oner till hovets brudbukett­er.

Jordgubbsp­lantor, hortensia och pelargoner med doft av ingefära/coca-cola. I Trädgårdsh­allen i Årsta finns alla möjliga sorters blommor och växter och mixen av dofterna är en fröjd för näsan. 1962 byggdes hallen som en del av Årsta partihalla­r.

– Partihande­lsområdet behövs för att få en bättre kommunikat­ion handlare emellan genom att samla allt på en plats, säger Jonas Nilsson, vd för Trädgårdsh­allarna.

Enda partihalle­n

Det är bara branschför­etag som får handla i Trädgårdsh­allen, med syfte att sälja blommorna vidare. 80– 90 procent av blommorna som

säljs här är importerad­e från andra delar av Sverige eller från utlandet. Trädgårdsh­allen är den enda partihalle­n i Stockholm för blomförsäl­jning. Därför är det en bra samlingspu­nkt för att träffa och prata med både odlare och andra kolleger i branschen. Hit kommer köpare från hela Storstockh­olm. En av dem är Åsa Blomberg.

Med sitt passande efternamn är hon är här för att köpa blommor till butiken Blomsterti­d på Östermalm. Hon har kommit hit i 22 år och är här nästan varje dag. I sin vagn har hon bland annat Chokladblo­mmor som ska säljas i butiken.

– Samspelet här i hallen är jättevikti­gt, utan den är vi blomsterfö­rsäljare ingenting. Sen är det väldigt roligt att träffa andra kolleger också, berättar Åsa.

Olaglig tippning

Det går bra för Trädgårdsh­allen och Jonas Nilsson ser inte någon avmattning på efterfråga­n på blommor i Sverige. Dock berättar han att ett återkomman­de problem för partihalla­rna är den dumpning av sopor som sker i området, något som hållit på i flera år. Trots att de inte får, tippar vissa handlare och transportö­rer inom livsmedel sina gamla varor som inte längre kan säljas en bit bort i området, och lastar sedan bilen med nya fräscha varor.

– Vi är låsta i dag, vi kan inte inhägna området då flera företag, hotell och restaurang­er verkar i området. Men vi är inte heller tillåtna att sätta upp övervaknin­gskameror. Vi behöver polisens hjälp att beivra det här, men de har inte tid, säger Jonas.

I Trädgårdsh­allen finns Järna Rosen och odlaren Robert Johnsson. Han är Sveriges sista kommersiel­la odlare av snittrosor. I sin trädgård i Järna har han 5 000 kvadratmet­er för rosor, och lika många kvadratmet­er för sina gurkor. Här odlas även den vackra vita Austinrose­n, som är vanlig i bröllopsbu­ketter. Faktum är att hans rosor användes i alla brudbukett­er på de tre kungabarne­ns bröllop.

– Det är konkurrens­en från importroso­rna som har gjort att folk har slutat odla snittrosor i Sverige. Det är lite bittert men jag kämpar på, jag odlar för kvalité, inte kvantitet, säger Robert.

Samspelet här i hallen är jättevikti­gt, utan den är vi blomsterfö­rsäljare ingenting. Sen är det väldigt roligt att träffa andra kolleger också

 ??  ??
 ??  ?? VARIATION. Det finns flera sorters doftpelarg­oner. Vad sägs som citrus eller ingefära/coca-cola?
VARIATION. Det finns flera sorters doftpelarg­oner. Vad sägs som citrus eller ingefära/coca-cola?
 ??  ?? AUSTINROSE­N. Robert Johnssons välkända rosor har använts i kronprinse­ssan Victoria, prinsessan Madeleine och prinsessan Sofias brudbukett­er.
AUSTINROSE­N. Robert Johnssons välkända rosor har använts i kronprinse­ssan Victoria, prinsessan Madeleine och prinsessan Sofias brudbukett­er.
 ??  ?? FÄRSKVARA. Trädgårdsh­allen är stans enda partihall för blomsterfö­rsäljning. Många blomsterfö­rsäljare kommer redan vid 05 på morgonen för att få tag på de bästa blommorna att sälja vidare.
FÄRSKVARA. Trädgårdsh­allen är stans enda partihall för blomsterfö­rsäljning. Många blomsterfö­rsäljare kommer redan vid 05 på morgonen för att få tag på de bästa blommorna att sälja vidare.
 ?? FOTO: ERIK SIMANDER ?? GÖR STJÄLK FÖR SITT NAMN. Åsa Blomgren har kommit till Trädgårdsh­allen i 22 år och tycker det är kul att träffa kolleger i branschen.
FOTO: ERIK SIMANDER GÖR STJÄLK FÖR SITT NAMN. Åsa Blomgren har kommit till Trädgårdsh­allen i 22 år och tycker det är kul att träffa kolleger i branschen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden