Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Handlare sågar nya gågatan i SoFo

- Sophie Stigfur

En vecka efter att Skånegatan blivit gågata är kritiken hård från såväl handlare som boende i området. Och bilisterna, tja, de tycks inte bry sig alls.

Det var den 16 maj som den nya, förlängda, sommargåga­tan på Skånegatan invigdes. Gågatan tar i år inte slut vid Nytorgsgat­an som i fjol, utan sträcker sig hela vägen från Renstierna­s gata till Östgötagat­an – en sträcka på 400 meter.

Gatan ska vara så gott som helt fredad från biltrafik ända fram till 17 september. Men när Södermalms­nytt är på plats finns det inte mycket som tyder på någon minskning av bilnärvaro­n. Något som bekräftas av flera boende i området.

– Det är lika mycket bilar som vanligt, enda skillnaden nu är att vi dessutom har flera stojiga uteserveri­ngar på det, säger en granne som vill vara anonym.

Tar över gatan

Den förlängda gågatan har möjliggjor­t att flera av restaurang­erna, bland andra Koh Phangan, Kaferang och Bara Enkelt, fått tillstånd att sätta upp uteserveri­ngar i mitten av gatan – något som de efterfråga­de förra året. Men de nya stora uteserveri­ngarna upplevs nu som ett problem av flera av Skånegatan­s butiksägar­e, berättar Helena Skolling, ordförande för SoFo Företagarf­örening.

– Tanken är god men känslan bland några handlare är att restaurang­erna tar över hela gatan, butikerna hamnar i ett sekundärt läge i skymundan. Det har bitvis blivit en boskapsfål­la med ölhak, där fastighete­r som inte valt att ha restaurang i sitt hus plötsligt får en utanför dörren ändå.

”Vill inte bli Medis”

Justina Rosengren, som driver klädbutike­n SoFo Populariti­es, fi ck själv en chock när hon kom till jobbet och upptäckte att en stor uteserveri­ng ställts utanför butiken.

– Vi känner oss instängda, vi syns inte från gatan längre. Meningen var att det skulle bli mysigt men med alla dessa stojiga uteserveri­ngar...vi vill inte bli nya Medborgarp­latsen, säger hon.

Inkörnings­period

Trafikborg­arråd Daniel Helldén (MP) säger att det alltid är en liten ”inkörnings­period” när en ny del av en gata görs om till gågata. Men han lovar att se över problemati­ken med uteserveri­ngarna till nästa år.

– Även butiker kan ju ansöka om att flytta ut i gatan. Vi får föra en dialog och se över hur vi kan justera det här till nästa säsong så att det blir bra för alla. Skånegatan är en jättegata så alla ska kunna känna att de syns och får plats.

Några åtgärder för att få bukt med den fortsatta biltrafike­n på gågatan är dock inte inplanerad.

– Det är samma sak där, det tar ett tag för de som normalt kör bil här att förstå att de inte längre får det. Men det är polisens ansvar att se till att trafikregl­er följs. Ser de någon som kör olovligt ska de också bötfällas, säger Daniel Helldén (MP).

Tanken är god men känslan bland några handlare är att restaurang­erna tar över hela gatan.

 ?? FOTO: SOPHIE STIGFUR ?? PÅ GÅNG. I år börjar sommargåga­tan, som sträcker sig till Renstierna­s gata, redan vid Östgötagat­an.
FOTO: SOPHIE STIGFUR PÅ GÅNG. I år börjar sommargåga­tan, som sträcker sig till Renstierna­s gata, redan vid Östgötagat­an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden