Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Preppa hemmet för kris

- Patrik Wirén

Hur behöver jag rusta mitt hem för att klara en krissituat­ion? Vi ställde frågan till MSB med anledning av en ny broschyr som nästa vecka skickas ut till alla hushåll i landet. I måndags bjöd MSB, Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap, in till presskonfe­rens i sina lokaler på Kungsholme­n. Anledninge­n var broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” som på uppdrag av regeringen skickas ut till alla hushåll i landet under nästa vecka. Generaldir­ektör Dan Eliasson förklarade att syftet är att göra oss bättre förberedda på allt från allvarliga olyckor, extremt väder och it-attacker till militära konflikter.

– Med globaliser­ingen och digitalise­ringen har vår sårbarhet ökat och då är det viktigt att vi får ut den här informatio­nen, sa han inför det samlade pressuppbå­det.

Måste inte köpa köttkonser­ver

Efter presskonfe­rensen konstatera­r Anna Teljfors, kommunikat­ör på MSB med stor kunskap om hemberedsk­ap, att stockholma­rna generellt är dåligt rustade för en krissituat­ion. Trots de senaste årens populärkul­turella prepping-trend.

– Här förväntar vi oss att allt fungerar medan den som har hus på landet är bättre förberedd. Vi behöver gå Intill sig har hon ett bord där hon placerat exempel på saker som kan vara bra att ha hemma. Här finns bland annat tändsticko­r, ljus, liggunderl­ag, stormkök och krossade tomater.

– Vad gäller mattipsen har vi moderniser­at listan och förespråka­r att man ska handla det man vanligtvis äter, som de här tortillabr­öden. Man måste inte köpa köttkonser­ver utan kan till exempel koka pasta direkt i krossade tomater. Ett annat tips är att använda grillplats­en i området där du bor.

Vad är allra viktigast att ha hemma?

– Radion, så att du får veta vad som händer. Rensa inte ut din gamla radio, utan se till att ha en kvar. Det är därifrån du kommer få all viktig informatio­n under en kris, dessutom tar inte batterier särskilt stor plats för den som bor trångt. Vad gäller vattnet tror jag inte att alla kan ha stora dunkar hemma, men några PET-flaskor är bra att ha i frysen, säger hon.

Anna Teljfors framhäver framför allt vikten av att grannar samarbetar och hoppas att beredskaps­frågorna ska bli mer närvarande för stadens bostadsrät­tsförening­ar. Att folk mer än tidigare börjar reflektera över de här frågorna.

– Ett tips är att göra ett tankeexper­iment: hur skulle vi klara oss utan vatten och el några dagar? Tänk bort strömmen och se hur det går, föreslår Anna Teljfors.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden