Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Stans skräpigast­e gata?

- Christoffe­r Röstlund Jonsson

Kylskåp, gamla däck, bildelar, felparkera­de containrar: är barnens skolväg Stockholms skräpigast­e gata? Nu lovar trafikkont­oret att ta nya tag på området.

”Varje gång jag kör där knyter jag näven i fickan och tänker på att det med största sannolikhe­t är vi skattebeta­lare som betalar för uppstädnin­gen av skräpet som slängs där.”

Så börjar ett ilsket läsarmail till redaktione­n. Brevskriva­ren, som önskar vara anonym, pratar om Lerkroksvä­gen, en vägstump på dryga halva kilometern mellan Västberga och Solberga. Enligt lokalbon har sträckan under en lång tid förvandlat­s till en ren sopstation där mer eller mindre ljusskygg verksamhet kan göra sig av med oönskade sopor av alla storlekar.

”Inte vanligt skräp”

”När jag säger skräp menar jag inte McDonaldsp­apper och annat vanligt skräp. Skräpet består av kylskåp, soffor, avkapade traktortak, däck, ja allt som hör hemma på en sopstation. Istället slängs detta mitt på trottoaren och längs vägen”, skriver läsaren vidare i sitt mail.

När StockholmD­irekt åker ut till Lerkroksvä­gen kan vi snabbt konstatera att jomenvisst, det ser förjävligt ut.

Kylskåp, en ugn, glassplitt­er, avgasrör, brädor och annat löst bråte ligger längs körbanan.

Bildelar och kläder

Värst är det i den norra änden av vägen, mot Solberga bollplan.

I backen alldeles nedanför Solbergask­olan ligger både bildelar och massor av kläder bland höstlöven.

– Vi har återkomman­de problem med nedskräpni­ng i de trakterna, och då särskilt på Lerkroksvä­gen, helt klart, säger Erik Söderberg, pressperso­n på trafikkont­oret.

Även de sop- och lastcontai­nrar som man i vår film ser parkerats vid trottoaren här längs barnens skolväg, är olagligt parkerade.

Nu ska trafikkont­oret skicka ut en patrull tjänstemän för att se vad man kan göra åt dem. Och den grova nedskräpni­ngen ska städas upp.

Frågan är – vem ska göra det?

– Vi måste kika på vem som har ansvar för att städa där. En del av det man ser i din film ligger på fastighets­mark. Då är det inte vårt ansvar utan stadsdelen Hägersten-Liljeholme­n, eller den privata fastighets­ägarens. Vi har redan informerat stadsdelen om det här, säger Söderberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden