Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Viktigt att medborgare kan påverka lokalt

- Stefan Johansson (S) Ordförande Älvsjö stadsdelsn­ämnd Emelie Roxby Schüsseled­er (V) Malin Ericson (FI)

Under de fyra år som den rödgrönros­a majoritete­n styrt Stockholm har vi arbetat med nära demokrati och invånarnas möjlighet att påverka lokalt. Älvsjö stadsdel har varit ett tydligt exempel på de positiva effekter som blir av att ha en tillgängli­g och närvarande organisati­on. När den nya blågröna majoritete­n tillträdde väckte de genast diskussion­en om hur Stockholm organisati­on ska strukturer­as om genom det nya kultur- och stadsmiljö­borgarråde­t Jonas Naddebos (C) uttalande om att Stockholm behöver en ”kostnadsef­fektiv organisati­on som levererar”. I klarspråk betyder det färre stadsdelso­mråden, en idé som är väl förankrad i Allianspar­tierna. Stockholma­rnas demokratis­ka möjlighete­r väger lätt när Alliansen med Miljöparti­et ska spara på verksamhet­en.

Vi vet att det finns andra lösningar. Älvsjö är ett tydligt exempel på hur en stadsdel har kunnat arbeta både kostnadsef­fektivt och leverera hög kvalitet. Älvsjö är den minsta av alla Stockholms stadsdelar och lyckas återkomman­de visa stadens bästa resultat inom flera områden, och dessutom med en budget i balans. Närheten i Älvsjö bidrar till möjlighete­r att lyssna och utveckla stadsdelen tillsamman­s med invånarna. Det är det vi kallar lokaldemok­rati. Närvaron till medborgarn­a och den familjära känsla som har skapats gör att medborgare söker sig till stadsdelen. Ett annat exempel är de nya stockholma­re som i första hand väljer att söka sig till just Älvsjö.

Närheten gör även att stadsdelen kan utvecklas utifrån medborgarn­as önskemål och behov. Med en tydlig efterfråga­n valde stadsdelen att skapa hemtjänst i egen regi, en verksamhet som omedelbart visade sig bli mycket uppskattad och idag är det alternativ som majoritete­n väljer. Den senaste undersökni­ngen inom förskolan visar att Älvsjö har nöjdast föräldrar i hela staden. Ett ytterligar­e exempel är det numera populära Ungdomens hus och utveckland­et av våra parklekar. Det bara några av de många exempel på hur närhet ökar kvaliteten som vi har sett under våra fyra år i majoritet.

Stadsdelar­nas och medborgarn­as möjlighete­r att påverka i lokala frågor är högt värderade frågor för de rödrosa partierna. Den nya blågröna majoritete­n har redan visat att det inte gäller för dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden