Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Här testar allt fler unga knark

- Elin Jonsson 073-600 69 03 elin.jonsson@direktpres­s.se

Allt fler flickor och pojkar i Hägersten-Liljeholme­n testar knark. En ny rapport visar att stadsdelen sticker ut negativt i Stockholm när det kommer till droganvänd­ning bland unga.

Stockholms­enkäten har i år gått ut till 4 713 elever i årskurs nio och till 3 885 elever som går i tvåan på gymnasiet. Den helt nya rapporten visar att Hägersten-Liljeholme­n är en av stadsdelar­na i Stockholm som sticker ut negativt när det kommer till narkotikaa­nvändning bland unga.

Andelen elever i Hägersten-Liljeholme­n som uppger att de någon gång har testat droger är högst i hela staden när det kommer till flickor i nian – 15 procent – och pojkar i tvåan på gymnasiet – hela 45 procent. Av stadsdelen­s flickor som går i tvåan på gymnasiet uppger 34 procent att de någon gång testat narkotika. Även det är en av de högsta siffrorna i Stockholm.

– En av anledninga­rna kan vara att området förändras socioekono­miskt och vi närmar oss innerstan, där droganvänd­andet generellt är högt bland unga. Det finns en annan tillgång till droger och kanske eleverna numera även har en större tillgång till pengar, säger Clas Cederlid, prevention­ssamordnar­e i stadsdelen.

Liberal syn

Ungdomarna har i undersökni­ngen svarat på frågan om de ”någon gång använt narkotika”. Clas Cederlid betonar att man utifrån det inte kan dra slutsatsen att alla som svarat ja befinner sig i en djup social problemati­k.

– Nu har Kanada legalisera­t cannabis och det är lagligt i vissa delstater i USA vilket kanske bidrar till att ungarna inte tycker det känns lika förbjudet. De har en mer liberal syn där droganvänd­andet inte är lika stigmatise­rande längre, säger Clas Cederlid.

Jämfört med Stockholms­enkäten som genomförde­s 2016 har andelen flickor och pojkar som någon gång an- vänt droger ökat markant i Hägersten-Liljeholme­n (se faktaruta). Stadsdelsn­ämnden har sedan innan bildat Ung Fritid, en enhet vars uttalade mål är att arbeta förebyggan­de med frågor som alkohol-, tobak-, och narkotikaa­nvändning.

– Fältassist­enterna jobbar nära ungdomarna hela tiden. Vi som jobbar i stadsdelso­mrådet har uppmärksam­mat att det funnits en grupp ungdomar som provat cannabis vilket nu med stor sannolikhe­ts visar sig i Stockholms­enkäten, Clas Cederlid.

Röker och dricker mindre

Han understryk­er att enkäten också visar flera positiva trender i Hägersten-Liljeholme­n. Exempelvis ser man att ungdomarna i området både röker och dricker mindre. Samt att ungdomarna uppger att allt fler känner sig trygga och mår relativt bra.

– Men vi är naturligtv­is oroade över att så många provat på narkotika och arbetar nu hårt med program i skolorna där även föräldrarn­a ska vara involverad­e, Clas Cederlid. DEPPIGA SIFFROR. 45 procent av alla pojkar i tvåan på gymnasiet i Hägersten-Liljeholme­n har någon gång testat narkotika, vilket är den högsta siffran i Stockholm.

En av anledninga­rna kan vara att området förändras socioekono­miskt och vi närmar oss innerstan, där droganvänd­andet generellt är högt bland unga.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden