Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

BRINNANDE BILINTRESS­E

Fika, snack – och meck. I bergrummet i Kransen ser ett gäng entusiaste­r till att hålla liv i gamla brandbilar.

- Johann Bernövall

Det kikar förbi en och annan nyfiken person.

I bergrummet i Midsommark­ransen håller en femtontal män till en gång i veckan. Där fikar, snackar och framförall­t meckar de. Just nu finns deras ögonstenar att se i Hägerstens gamla brandstati­on.

Greger Persson har inte arbetat som brandman på ett par år, karriären pågick från 1976 till 2016, men han har på långa vägar inte släppt taget om yrket. Han ingår i gänget som brinner för och meckar med gamla brandbilar i bergrummet Nässlan, en plats som en gång i tiden fungerade som hemlig ledningsce­ntral för civilförsv­aret och anlades under andra världskrig­et. Idag är det en fullskalig verkstad.

Verksamhet­en är en del i en kamratföre­ning för såväl

aktiva som före detta brandmän, som har anor tillbaka till 1933. När tidningen besökte bergrummet i Midsommark­ransen för sju år sedan var Greger en av de som glatt poserade på en gruppbild. Och han har blivit kvar.

– Det är ju otroligt roligt och trevligt. Vi dricker kaffe, snackar och umgås. Varje onsdag ses vi och håller igång en knapp arbetsdag. Ibland blir det mer. Gemenskape­n är en stor del, säger Greger Persson och förevisar en ambu- lans från 1950- talet som snart är fixad till kördugligt skick.

Visades upp

För en tid sedan tog man bilarna, de äldsta är från 1930-talet, till Växjö och deltog i en uppvisning. Det är viktigt att påpeka att dessa museiförem­ål går att framföra med bravur, tack vare kamratföre­ningens meckande. Greger Persson är stolt över de gamla vackra brandbilar­na.

– Kör man med en sån här på stan så stannar bilar och kikar, så är det ju, säger Greger Persson.

Flyttat till brandstati­onen

För tillfället är verklighet­en något annorlunda än vanligt för entusiaste­rna i bergrummet. Staden utför arbeten där det finns rasrisk i vissa av ytorna under jord, vilket innebär att delar av verksamhet­en fått flytta uppåt. Några av bilarna och den ovan nämnda ambulansen står istället i den igenbommad­e Hägerstens brandstati­on. Det har fått allmänhete­n att reagera på att det är liv i stationen som stängdes ned 2010. I några veckor till finns möjlighete­n att kika på de gamla bilarna ovan jord.

– Det kikar förbi en och annan nyfiken person. Helst skulle jag se att vi fick vara kvar här i brandstati­onen permanent, det är en trevligare miljö här än nere i underjorde­n. Men vi får se, säger Greger Persson.

 ??  ??
 ??  ?? PENSIONERA­DE. Göran Fagerberg och Roland Sandén är båda pensionera­de efter många år hos brandförsv­aret. ”Det är kul att få ses ibland och meka” säger Roland Sandén.
PENSIONERA­DE. Göran Fagerberg och Roland Sandén är båda pensionera­de efter många år hos brandförsv­aret. ”Det är kul att få ses ibland och meka” säger Roland Sandén.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? BRANDMAN. Greger Persson välkomnar oss in i en modell från 1940-talet.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN BRANDMAN. Greger Persson välkomnar oss in i en modell från 1940-talet.
 ??  ?? HJÄLPS ÅT. Meck pågår i bergsrumme­t, precis som varje onsdag.
HJÄLPS ÅT. Meck pågår i bergsrumme­t, precis som varje onsdag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden