Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Nattligt oljud plåga för Mälarhöjds­bor

- Eva Tonström 073-600 69 23 eva.tonstrom@direktpres­s.se

Man kan inte ha fönstren öppna, i somras var det väldigt frustreran­de. Det hörs även genom rutan när man har stängt.

Ett monotont motorljud som startar vid midnatt och pågår halva natten. Det tvingas boende i Mälarhöjde­n stå ut med. Men ingen har vetat varifrån ljudet kommer – förrän nu.

Boende i Mälarhöjde­n, på gränsen mot Bredäng, plågas av ett monotont motorljud som kommer uppifrån och låter, enligt dem, som ” en drönare eller litet flygplan, eller en fläkt”.

– Det drar igång på nätterna och gör det svårt att sova. Man kan inte ha fönstren öppna, i somras var det väldigt frustreran­de. Det hörs även genom rutan när man har stängt, säger Eva Sundvall, som bor på Ålgryteväg­en.

Ljudet startar vid midnatt och pågår utan avbrott i trefyra timmar, flera nätter i veckan, och det har pågått sedan i somras.

– Det är ett entonigt och fruktansvä­rt irriterand­e ljud, säger Eva Sundvall.

”Borde inte höras”

Hon och flera av hennes grannar har inte lyckats få något svar på vad det är som låter. Förrän nu. Troligen är det Trafikverk­ets bygge av Förbifart Stockholm, vid Sätra och Skärholmen, som dånar på nätterna.

– Vi kan ju inte säga säkert, men rimligtvis borde inte våra arbeten höras så långt som till Mälarhöjde­n. Men det kan ju bero på hur vinden ligger, säger Josefine Gröndahl, kommunikat­ör på Trafikverk­et.

Det som görs på natten är flera saker: Lastbilstr­ansporter dygnet runt, man borrar inför sprängning­ar, förlänger fläkttuber (rör), el och vatten så att de som arbetar nere i tunneln kan jobba och få frisk luft. Bultsättni­ng, sprutbeton­g och injekterin­g (en blandning av cement och vatten pressas under högt tryck in i borrhålen och vidare ut i bergets sprickor). Arbetsområ­det som ligger närmast Ålgryteväg­en – cirka 1,5 kilometer därifrån – är Alsätra.

Anmäl om du störs

Trafikverk­ets arbeten får inte överstiga en ljudnivå på 30 decibel inomhus nattetid och om man blir störd måste man anmäla det till Trafikverk­et.

– Då kommer någon från oss dit och mäter ljudnivån vid deras bostad, säger Josefine Gröndahl.

Buller kan åtgärdas an- tingen vid bullerkäll­an med skärmar eller vid fastighete­rna med hjälp av fönsterell­er fasadåtgär­der, enligt Trafikverk­et. Hittills har de tagit emot elva klagomål, sju kunde kopplas till deras arbeten i området, resten var annat buller.

Arbetena kommer att pågå i det här området fram till år 2023.

 ??  ?? Här arbetas det med Förbifart Stockholm.
Här arbetas det med Förbifart Stockholm.
 ?? FOTO: ELIN JONSSON ?? LÅTER. Boende i det här huset på gränsen mellan Mälarhöjde­n och Bredäng störs av ljudet.
FOTO: ELIN JONSSON LÅTER. Boende i det här huset på gränsen mellan Mälarhöjde­n och Bredäng störs av ljudet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden