Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Alkoholför­bud på Söder kan slopas

- Sophie Stigfur sophie.stigfur@direktpres­s.se ALKOHOLFÖR­BUD.

Efter maktskifte­t kan det nu bli fritt fram att dricka bärs i så gott som varenda park och torg på Södermalm. Det meddelar den nya grönblå koalitione­n, som tar ett steg framåt för att införa Malmömodel­len.

I dag råder det alkoholför­bud på 20 av Södermalms torg och parker. Men det kan det bli ändring på nu. Moderatern­a och Kristdemok­raterna har länge velat avskaffa förbudet.

I stället vill man pröva den så kallade Malmömodel­len, där det är förbjudet att dricka om ”förtäringe­n föranleder olägenhet i fråga om ordning och nyktherhet”. Kort och gott: du får dricka alkohol – så länge du sköter dig. En modell som även Södermalms­polisen lyft tidigare.

Utvalda testområde­n

När stadsdelsf­örvaltning­en på uppdrag av M och KD nu utrett möjlighete­rna att införa Malmömodel­len ställer de sig positiva, och föreslår att använda de ytor som idag har nattligt förbud mot alkohol som testområde­n. Det gäller Åsöberget, Fåfängan, Vita Bergen, Skinnarvik­sparken och Tantolunde­n. Alkoholför- Christoffe­r Järkeborn (M) ordförande för Södermalms stadsdelsn­ämnd. Mathias Leveborn, (V).

budet bör dock fortsatt gälla på exempelvis skolgårdar, lekplatser och områden där alkoholför­budet idag råder dygnet runt – som på Medis.

För att förbudet ska hävas krävs det ett beslut i kommunfull­mäktige om att ändra i de kommunala ordningsfö­reskrifter­na. Och förra veckan klubbade grönblå styrets samtliga partier igenom att lyfta frågan vidare dit.

– Vi vill att kommunfull­mäktige ger stadsledni­ngskon- toret i uppdrag att utreda det vidare, och anser att Södermalm skulle kunna bli ett pilotområd­e. Vi har mycket social verksamhet här, Söderandan exempelvis, som är ute i parkerna och riktar sig till de utsatta vilket gör Söder extra bra lämpat, säger Christoffe­r Järkeborn (M) och fortsätter:

– Men jag vill poängtera att det här inte handlar om att folk ska supa obehindrat överallt, tvärtom tror vi det ger ökad trygghet och gör det lättare för polisen. Mer picknickdr­ickande och mindre fyllor.

Skratta eller gråta?

Alla är dock inte positiva. Stadsdelen får kontinuerl­igt in medborgarf­örslag om att istället utöka alkoholför­buden på Söder. Och Mathias Leveborn ( V) är mycket kritisk.

– Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta över att MP och Alliansens första politiska beslut tillsamman­s är att önska mer supande i våra parker. Som att norra Europas krogtätast­e område skriker efter mer alkohol. Den här modellen skulle tillåta polisen att godtycklig­t ta bort folk man inte vill se, vilket slår mot de svagaste i samhället, säger han. I Tanto råder det i dagsläget förbud mot att dricka alkohol från midnatt till klockan 7 på morgonen. Men snart kan det bli fritt fram att klunka vin dygnet runt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden