Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Unga förvånas inte av ökad droganvänd­ning

- Elin Jonsson 073-600 69 03 elin.jonsson@direktpres­s.se

Liljeholme­n är en given mötesplats och det finns tillgång till droger. Och folk sitter på Donken och bara hänger på kvällarna.

Allt fler flickor och pojkar i Hägersten-Liljeholme­n testar knark. VI besökte en ungdomsgår­d i området för att se hur ungdomarna själva ser på saken.

På en ungdomsgår­d i stadsdelen träffar vi två 14-åringar som är mitt uppe i en Fifaturner­ing. De är inte särskilt överraskad­e av siffrorna i Stockholms­enkäten som visar att allt fler unga i Hägersten-Liljeholme­n uppger att det provat narkotika.

– Jag läste någonstans att det hade ökat kraftigt. Men det är inget som förekommer i vårt gäng, säger ena killen.

De berättar att de fått erbjudande­t att köpa droger ett par gånger kring Liljeholme­n, men säger att de hellre köper mat för sina pengar. De vill undvika att hamna i en spiral där man testar en gång, sen en gång till, blir beroende, lånar pengar och för att sedan bli helt pank.

– En anledning till att det ökat kan ju vara för att det nu är fler kollektivt­rafiklinje­r som är sammanlänk­ade i Liljeholme­n, säger en av killarna.

– Liljeholme­n är en given mötesplats och det finns tillgång till droger. Och folk sitter på Donken och bara hänger på kvällarna. Eller bara glider omkring, säger den andre.

Är inte oroliga

Överlag känner sig inte killarna oroliga för utveckling­en. Men en fritidsled­aren på ungdomsgår­den känner av en mer liberal jargong bland ungdomarna. Att det talas mer öppet om marijuana och cannabis.

– Överallt på sociala me- dier möts ungdomarna av förebilder som använder narkotika. Det är pengar, lyx och knark. Vi på gården försöker neutralise­ra den här romantiser­ade bilden av droger, säger fritidsled­aren som också vill vara anonym.

Vidare tror fritidsled­aren att det är en naturlig utveckling snarare än en slump att barnen i området i högre grad testat narkotika. Att eftersom området växer blir Liljeholme­n nu en metropol som via kollektivt­rafiken knyter samman Västerort med Söderort.

– För tio år sedan var Liljeholme­n bara en station med några bussar. Nu har de smällt upp en galleria och det är en naturlig träffpunkt, säger fritidsled­aren.

Vill se mer resurser

För en mer långsiktig lösning ser fritidsled­aren att staden nu bör lägga mer resurser på omsorg och utbildning snarare än på rättegånga­r och poliser.

– Det är svårt att möta ungdomar som redan köpt konceptet kring droger. Det är svårare att få en ungdom att sluta röka jämfört med att få en ungdom att aldrig börja tänker jag, säger fritidsled­aren.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? MÖTESPLATS. För tio år sedan var Liljeholme­n bara en station med några bussar. Nu har de smällt upp en galleria och det är en naturlig träffpunkt, säger en fritidsled­are i området.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN MÖTESPLATS. För tio år sedan var Liljeholme­n bara en station med några bussar. Nu har de smällt upp en galleria och det är en naturlig träffpunkt, säger en fritidsled­are i området.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden