Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Vi plåtslagar­e slipper jobba med levande, kännande människor

Plåtslagar­en och Hagsätrabo­n Mathilda Klinger Danielsson tilldelas ett stipendium på 20 000 kronor. Anledning? Hon är en kvinnlig förebild i den mansdomine­rade byggbransc­hen.

- Berättat för Elin Jonsson | Fotograf: Björn Petrén

A tt yrket är mansdomine­rat märktes supertydli­gt i början. I det här yrket känner jag att det är helt andra värden som premieras. Innan har jag arbetat inom äldrevårde­n, på förskola och med servering.

Alla de jobben är kvinnodomi­nerade och innebär att man har mycket kontakt med människor. Nu som plåtslagar­e arbetar jag med mina kollegor och material – inte levande och kännande människor. Så det är en enorm skillnad bara det.

Till skillnad från mina tidigare jobb är jag nu enda tjejen. Innan hade jag aldrig befunnit mig i ett sammanhang där bara män vistades på det här sättet. På den här arbetsplat­sen upplever jag att det är helt andra förmågor som värdesätts.

Exempelvis så upplever jag att förmågor som snabb problemlös­ning i högre grad uppskattas. Att ta i och lösa saker snabbt. Jag märker också av en helt annan jargong. Det skojas mer nu.

Jargongen är hårdare och jag märker av en väldigt öppen fördomsful­lhet. Det kan handla om att de skojar med rasistiska undertoner. Något som jag absolut inte är van vid och inte uppskattar.

Det är svårt att veta hur jag påverkar stämningen på jobbet men jag har hört av mina kollegor att jag mjukar upp stämningen och jargongen.

Men jag vill egentligen inte att mina kollegor ska känna sig censurerad­e bara för att jag är där. Men det känns ändå bra att jag mjukar upp stämningen och jag skrattar väldigt mycket på jobbet.

 ??  ?? SKILLNAD. Nu arbetar Mathilda med verktyg och material – innan med människor. Och hon märker av en stor skillnad.
SKILLNAD. Nu arbetar Mathilda med verktyg och material – innan med människor. Och hon märker av en stor skillnad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden