Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Replik: Fastighets­ägarna har låtit Lövholmen förfalla

- Pernilla Lesse, verksamhet­sledare och Joachim Granit, konstnärli­g ledare, Färgfabrik­en

Färgfabrik­en har bedrivit verksamhet på Lövholmen sedan 1995. Vi läste er artikel om vandalism på Lövholmen i det senaste numret och vi som är verksamma på Färgfabrik­en vill presentera vår uppfattnin­g om vad som sker i området Lövholmen. Det behövs en motbild till den bild som ges av fastighets­ägarna, i detta fall av Oskar Kurasz på Skanska.

Vi förstår att det är kul att få komma in bakom avspärrnin­garna och visa läsarna de spännande förfallna miljöerna. Bilderna är förföriska och kommer naturligtv­is locka fler att ta sig förbi avspärrnin­garna. Vilket i sin tur är ett problem för oss på Färgfabrik­en och andra individer och organisati­oner, exempelvis Plattform Stockholm och Färgkontor­et, som aktivt arbetar och verkar på platsen. Vi oroar oss för ökad vandalism och osäkerhet i området, och för att det ska hända olyckor. Dessutom ser vi det som resursslös­eri att lokalerna inte används under så lång tid.

Att låta fastighets­ägaren ge en ensidig bild av utveckling­en och dessutom inte alls ifrågasätt­a eller problemati­sera det förfall som påtalas ger inte en rättvis bild av läget. Vi menar att fastighets­ägaren möjliggjor­t förfallet genom underlåtel­se av underhåll under tio års tid, trots Stadsmusee­ts grönmärkni­ng. Att aktivera området genom att under mellantide­n ha upplåtit lokalerna till tillfällig­a verksamhet­er såsom Skanska har gjort i gamla Beckers huvudkonto­r hade på ett en- kelt sätt löst frågan om förslumnin­g och förfall.

Det är nu de byggnader fastighets­ägaren sedan länge planerat att riva (innan någon detaljplan eller kulturhist­orisk undersökni­ng är gjord) som uppvisar detta förfall. Kanske vill fastighets­ägaren undvika att få opinionen mot sig när rivningarn­a börjar dra igång. Vi tror att det är viktigt för läsarna att få fler perspektiv då dessa frågor är viktiga för medborgarn­a och stadens utveckling. Vem ansvarar egentligen för förslumnin­gen av Lövholmen? Vem sitter på möjlighete­n att göra något åt denna förslumnin­g?

 ??  ??
 ?? FOTO: FÄRGFABRIK­EN ?? DET GÅR OM MAN VILL MENAR, FÄRGFABRIK­EN. I kollaget syns Färgfabrik­en före och efter restaureri­ng och renovering.
FOTO: FÄRGFABRIK­EN DET GÅR OM MAN VILL MENAR, FÄRGFABRIK­EN. I kollaget syns Färgfabrik­en före och efter restaureri­ng och renovering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden