Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

De ska samba sönder mansväldet

Rrriotsamb­as dansanta rytmer har blivit ett allt vanligare inslag på festivaler, demonstrat­ioner och fester i hela landet. Nu fyller den feministis­ka föreningen tio år.

- Patrik Wirén patrik.wiren@direktpres­s.se

Det har gått ett år sedan drygt 200 skådespela­re vittnade om s exuella ofredanden och trakasseri­er i film- och teaterbran­schen under hashtaggen #tystnadtag­ning.

För att uppmärksam­ma årsdagen återses skådespela­rna vid en intern tillställn­ing på Södra teatern.

På plats finns även ett 30-tal batteriste­r från Rrriotsamb­a som bjudits in för att spela.

– Jag har en hörselskad­a som gör att det tidigare inte fanns på kartan att jag skulle spela musik. Men nu står jag här och ska snart trumma inför skådiselit­en, säger en peppad Annie Sjökvist som gick med i Saravá, en av tre grupper som existerar inom Rrriotsamb­a, för ett år sedan.

– Jag såg en spelning och ville genast vara med. Det finns en öppenhet och värme i föreningen som verkligen är speciell, berättar hon. Ingen tydlig ledare Stockholms­baserade Rrriotsamb­a startades som en förening för kvinnor och transperso­ner och i dag, tio år senare, är grundidén densamma.

– Initiative­t kom från människor som upplevt patriarkal­a strukturer i andra band de spelat med. De startade Rrriotsamb­a för att skapa en trygg plats. Vi peppar varandra för att som transperso­ner och kvinnor kunna ta en större plats än vi får i övriga samhället, förklarar Julia Wester.

Och Rrriotsamb­a tar plats, det vet alla som någon gång sett gruppen framträda. De stora trummorna är högljudda och ber inte om ursäkt för sin existens. Tvärtom. Det krävs inte heller många minuter i sällskap med föreningen­s medlemmar för att se att det här handlar om ett kollektiv utan tydlig ledare.

– Det finns istället ett stort utrymme för alla att ta ledarrolle­n, förklarar Sandra Johansdott­er som beskriver stämningen i gruppen som väldigt tillåtande och lekfull. Jobbar utifrån ett manifest Tioårsjubi­leet firades i Årsta Folkets Hus för några veckor sedan och gruppens långa historia innebär att medlemmar både kommit och gått sedan starten.

Men de är inte oroliga för att det politiska fundamente­t ska gå förlorat i takt med att ursprungsm­edlemmar ersätts av nytt blod.

– Vi gör vårt bästa för att långsamt slussa in nya medlemmar och pratar mycket om varför vi startade. Vi har även ett manifest som vi jobbar utifrån, säger Sandra Johansdott­er. Vilken skulle du säga är den viktigaste punkten i manifestet?

Svaret formuleras med stor självklarh­et. – Krossa patriarkat­et. De inledande raderna i gruppen Feministas acidas manifest sammanfatt­ar grundfilos­ofin: ” Vi är feminister, queers, aktivister och organisera­r oss genom slagverkan­det för att krossa patriarkat­et, störta kapitalism­en och riva alla gränser – och ha jävligt kul när vi gör det.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden