Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

HÖGT TRYCK PÅ SÖDERORTS SIMHALLAR

Ska det inte bli bassängkri­s bör tre nya simhallar bör byggas i Söderort de närmsta 12 åren. Men staden saknar plan på hur det ska gå ihop.

- Christoffe­r Röstlund Jonsson christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se

– Krålare stänker mycket. Och de har blivit fler! Så ja, det är mer folk, helt klart, säger Eva Ekerhov och plöjer vattenytan med maklig bröstsim.

Hon har letat sig från Aspudden till Västertorp för att bränna en kilometer. Det gör hon en gång i veckan. Hon drömmer om att det ska vara färre folk, mer chill:

– Simning ska vara avslappnat. Jag är inte brydd om att simma snabbt, förklarar hon, och vänder om för att dra av ännu en 25-metersläng­a.

Överbelast­ade hallar

Sedan i somras håller Högdalens badhus stängt för reparation­er i två år. Det märks på resterande hallar. I Farsta och Västertorp blir till exempel de attraktiva platserna i den kommunala simskolan snabbare smockfulla. Överbelast­ade, säger man.

Siffrorna som idrottsför­valtningen tagit fram åt Tidningen Årsta/ Enskede bekräftar detta. De hallar som har Söderort som upptagning­sområde – Farsta, Sandsborg, Västertorp, Eriksdal, Skärholmen – har totalt under 2018 fått 134 extra simskolepl­atser.

Men köerna ökar också. För sista kursstart i år stod det närmare 1 000 barn i kö. Förra året var samma siffra kring 700.

För snart 50-årige hårt tärda Västertorp­shallen är dilemmat om man ska renovera eller riva, för att bygga nytt. Även om ytorna – golv, kakel, bänkar – är i gott skick så finns det maskinerie­r i det inre som sjunger på sista versen. Och tillgängli­gheten är, på grund av trånga passager och trappor, obefintlig.

Idrottsför­valtningen har i åratal velat. De kan i dagsläget inte ens säga ungefär när de tänker bestämma sig för om det blir fix eller förstöra. Anläggning­ens chef Thomas Lindell-Taylor passar diplomatis­kt på frågan vad han förordar.

– Här ska finnas en funktionsd­uglig simhall. Hur politiker väljer att lösa det, lägger jag mig inte i, säger han.

I Västertorp hade de ändå förväntat sig en större besökssmäl­l när Högdalen stängde. Med några smärre tidsjuster­ingar för de föreningar som som nu ska få plats, fridykare och konstsimma­re, säger Thomas Lindell-Taylor att det flyter på bra i vad han tycker är en av stadens vackraste simhallar: ”Det är en fantastisk anläggning. Att se det vackra i det slitna, det gör mig glad”. Och mycket folk, det har det varit i många år.

Tre hallar på 12 år

Kommunen har slagit fast att badbehovet är stort. Ska det inte bli bassängkri­s bör Skarpnäck och Ersta-ÅrstaVantö­r få var sin hall innan 2022. Hägersten-Liljeholme­n en innan 2030. Men det är inte troligt att spaden dras i marken under de närmsta fyra åren. Pengar saknas.

Idrottsbor­garrådet Karin Ernlund (C) säger att existerand­e hallar är så risiga att deras renovering­ar går före. Den nya politiska majoritete­n måste analysera hur de ska arbeta långsiktig­t med simfrågan. Innan dess vill Ernlund inte vill uttala sig mer än så.

Här ska finnas en funktionsd­uglig simhall. Hur politiker väljer att lösa det, lägger jag mig inte i.

 ??  ??
 ??  ?? THOMAS LINDELL-TAYLOR, chef över Västertorp­sbadet.
THOMAS LINDELL-TAYLOR, chef över Västertorp­sbadet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden