Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Akut brist på förskolepl­atser

- Eva Tonström 073-600 69 23 eva.tonstrom@direktpres­s.se

Trycket på förskolepl­atser i Hägersten-Liljeholme­n är större än man räknat med. Nu öppnas en tillfällig förskola i Axelsberg för att klara platsgaran­tin.

Förskolorn­a i Liljeholme­n, Årstaberg, Årstadal och Gröndal har inte plats för alla barn som vill börja i januari. Därför håller stadsdelen på att ställa i ordning en tillfällig förskola i Axelsberg som kan öppnas efter årsskiftet.

– Tanken är att barnen kan gå där under våren och sedan i höst erbjuds de plats i sina respektive hemom- råden, säger Cecilia Hjelm, chef för förskolorn­a i de berörda områdena.

Den tillfällig­a förskolan är ett sätt att klara platsgaran­tin, alltså stadsdelen­s skyldighet att erbjuda alla barn över ett år plats på förskola senast tre månader efter att ansökan kommit in.

Solgläntan, som förskolan heter, ligger på Selmedalsv­ägen och tömdes på barn i oktober sedan de flyttat till den nybyggda förskolan Maja Myra, som tidningen berättat om tidigare. Men nu öppnas den alltså igen.

– Vi storstädar och målar just nu för att kunna öppna i tid, säger Cecilia Hjelm.

Syskonfört­ur gäller i stadsdelen, men man kan inte garantera att syskonen hamnar på samma förskola i vår på grund av platsbrist­en, enligt Cecilia Hjelm.

– Barnen erbjuds plats efter hur länge de har stått i kö och vi hoppas att vi inte behöver dela på syskon, men vi kan inte lova något. Det kan bli så.

Solgläntan kommer att ha plats för 45 barn som delas upp på tre avdelninga­r. Förskolan ska rivas så småningom när det ska byggas bostäder på platsen.

 ?? FOTO: ELIN JONSSON ?? ANVÄNDS. Förskolan Solgläntan i Axelsberg tas åter i bruk.
FOTO: ELIN JONSSON ANVÄNDS. Förskolan Solgläntan i Axelsberg tas åter i bruk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden