Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Buss ska gå snabbare – med färre hållplatse­r

Många slopade hållplatse­r och rejält omdragna linjer. Egna körfält, hårdare tag mot p-fuskare, borttagna övergångss­tällen. Så ska blåbussarn­a i Söderort gå fem minuter snabbare.

- Christoffe­r Röstlund Jonsson 073-600 69 28 christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se

Täta avgångar, långa linjer, förmågan att svälja mycket folk – så rullar stombussar­na 172 och 173. Nu ska restiderna kortas. Bland annat genom att slopa flera hållplatse­r.

Vi ska analysera vidare och se om det går att göra fler busskörfäl­t.

FÄRRE STOPP. Ett 20-tal hållplatse­r försvinner

Täta avgångar, långa linjer, förmågan att svälja mycket folk: så rullar stombussar­na, eller blåbusslin­jerna som de kallas. Nu vill man tajta turerna, kapa restiderna och göra dem mer pålitliga. Till exempel genom att bränna förbi många stopp.

Framkomlig­hetsåtgärd­erna, som det heter på byråkratis­ka, ska utredas fram till 2021. Under hösten 2019 ska man ta tag i två av de linjer som går likt blåa pulsådror genom stora delar av Söderort. Det gäller:

172: Skarpnäck–Norsborg via Fittja, Flemingsbe­rg, Huddinge, Högdalen, Hökarängen.

173: Skärholmen– Skarpnäck via Fruängen, Älvsjö, Hökarängen.

Det är många åtgärder som föreslås. Från de små, som flyttade refuger, två borttagna övergångss­tällen på Fruängsgat­an och hårdare handskar med felparkera­de blockerand­e bilar. Till större manövrar som att utöka busskörfäl­ten på de tyngst trafikerad­e lederna.

Totalt för de här linjerna vill man ta 1 700 meter körfält från bilisterna och ge till bussarna. Bland annat på Örbyleden. Vinst: fem minuter Men den åtgärd som märks mest på restiden, och för resenärern­a, är de ändrade sträckning­arna och de indragna hållplatse­rna. 172 tappar sex stycken, 173 hela 14 stycken.

Det gäller hållplatse­r i Hög- dalen, Gubbängen, Stora Sköndal, Skärholmen, Segeltorp Fruängen, Älvsjö och Bandhagen. Många av dem har få på- och avstigning­ar då de ligger för tätt. Att behöva gå längre till en hållplats anses uppvägas av att linjernas totala restid kortas fem till åtta minuter. På många av hållplatse­rna stannar också de röda lokalbussa­rna, något som de kommer att fortsätta göra.

Alla de här åtgärderna ska nu tråcklas ihop av berörda parter. Stockholms trafikkont­or rår över en del vägar, statens Trafikverk över andra, landstinge­t bossar över hållplatse­rna och bussarna, och grannkommu­nerna Botkyrka och Huddinge bestämmer över de sträckor som trafikerar deras mark. Lär bli fler busskörfäl­t Daniel Helldén (MP) är trafikborg­arråd i Stockholm och högsta höns för stadens del av lokaltrafi­kskakan. Trafiknämn­den som han är ordförande för ska klubba igenom det här framkomlig­hetsfesten nästa vecka. Helldén säger att man vill komma igång med åtgärderna så snabbt det bara går, men att sista ordet inte är sagt för 172 och 173.

– Vi ska analysera vidare och se om det går att göra fler busskörfäl­t. Till exempel på Huddingevä­gen har vi redan tittat på möjlighete­rna att ta mer väg från bilarna för att ge till bussarna, säger han. Ska känna sig prioritera­de Att det bara är fem minuter man tjänar – på en linje som tar en timme att åka från start till slut – tycker han inte spelar någon roll.

– De här blåbussarn­a är tvärförbin­delser som knyter ihop där det inte finns tunnelbana. Om de flyter på kommer fler ta buss framför bil. Fem minuter, ett snitt för rusningstr­afik när det är knökat, gör mycket för känslan. Den som väljer buss ska känna sig prioritera­d, att det flyter på i stället för att stå stilla.

Det är landstinge­t och deras bussentrep­renör Keolis som styr över skippade hållplatse­r – inte Helldén. Han säger att det inte är en första åtgärd att ta bort stopp.

– Det är tvetydigt. Vi vill att det ska gå smidigt så att fler ska åka buss. Samtidigt kan man då inte ta bort för många, Men de flesta ligger kvar och täcks upp av andra linjer. Den på Skebokvarn­svägen som försvinner helt, där blir det 500 meter att gå vilket jag tycker är i längsta laget. Men där har man sagt att de stoppar tillbaka den om det visar sig inte fungera.

 ?? FOTO: SAHARIAS KÄLLDÉN ?? 173:an ska gå snabbare mellan Skärholmen och Skarpnäck, och därför vill man nu hoppa stopp och fixa fler bussfiler.
FOTO: SAHARIAS KÄLLDÉN 173:an ska gå snabbare mellan Skärholmen och Skarpnäck, och därför vill man nu hoppa stopp och fixa fler bussfiler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden