Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

KALENDERKA­LLES KALLA DOPP SKA SPRIDA VÄRME

24 vinterbad för välgörenhe­t – Karl Börjesson har en annorlunda adventskal­ender.

- Josefine Thureson Kämpe

24 vinterbad en god sak. Karl Börjessons annorlunda julkalende­r har fått folk att skänka 10 654 kronor på fem dagar – till att göra Stockholm mindre ensamt i jul.

” Kalle Vinterbada­r för Stockholms Stadsmissi­on” är initiative­t som ska bidra till ett mänskligar­e Stockholm i jul.

– Alla kan göra något, tycker initiativt­agaren.

Genom att bjuda på sig själv på sociala medier får han folk att skänka pengar som går till att hjälpa Stockholms hemlösa till en drägligare tillvaro och förhoppnin­gsvis en bättre jul. Framförall­t allt Stockholms hemlösa barn.

– Det finns över 700 hemlösa barn här i stan. Det är sånt man inte tänker på när man glider runt här liksom. Man vet kanske att det finns hemlösa men inte barn som är under fem år, säger stockholma­ren Karl Börjesson. 24 olika badställen Den första december startade han en Facebook-insamling och Instagram-serie där han lägger ut filmer på sig själv när han badar utomhus på olika ställen i stan – ett nytt varje dag, i 24 dagar. Pengarna som samlas in på Facebook går till Stockholms Stadsmissi­on, samtidigt som det peppar Karl att fortsätta bada.

– Jag kallar det för insamlings­pepp. Jag blir mer pepp om folk är med mig på den här resan. Filmerna gör jag för att få uppmärksam­het till den här saken. Det blir också ett sätt att visa tacksamhet för de som följer mig och skänker pengar, säger Karl Börjesson.

Han berättar att han all-

Stockholms gator är ju liksom tomma på julafton. Folk är hemma med sina familjer. För den som inte har ett hem ger det också en starkare känsla av ensamhet.

tid har varit en ” badkruka deluxe” – men lika mycket har han älskat utmaningar­na. Så han bestämde sig för att bada utomhus på vintern, 24 dagar i rad. När han berättade för sina kompisar om sin idé föreslog de att han skulle göra det för en organisati­on. Särskilt med tanke på den påtagliga kylan.

– Stockholms gator är ju liksom tomma på julafton. Folk är hemma med sina familjer. För den som inte har ett hem ger det också en starkare känsla av ensamhet, säger Karl Börjesson.

– Julen har en tillsamman­s-faktor och Stockholms stadsmissi­on kan ge det här till dem som inte har det. De öppnar sin dörr och finns där. Över förväntan Målbeloppe­t Karl satte var 12 000 kronor, men engagemang­et har varit över förväntan.

– Innan jag ens hade badat i fredags hade jag fått in 4 000 kronor och i söndags nådde jag halva beloppsgrä­nsen, berättar han.

I skrivande stund har insamlinge­n fått in 10 654 kronor. Exakt vad han kommer göra när han kommer upp i målbeloppe­t får han se då, men tur är väl att man kan höja beloppsgrä­nsen på Facebook.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? TAR DET KALLT. ”Det tar fem sekunder sen tar kylan tag som ett iskallt grepp om din ryggrad”. Karl Börjesson försöker andas lugnt men det är svårt att inte börja hyperventi­lera. Med hjälp av sin GoPro-kamera håller han sina följare uppdaterad­e.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN TAR DET KALLT. ”Det tar fem sekunder sen tar kylan tag som ett iskallt grepp om din ryggrad”. Karl Börjesson försöker andas lugnt men det är svårt att inte börja hyperventi­lera. Med hjälp av sin GoPro-kamera håller han sina följare uppdaterad­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden