Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

För mycket oljud på 7 av 10 förskolor

- Elin Jonsson elin.jonsson@direktpres­s.se

Det är för hög ljudnivå på flera förskolor i Hägersten-Liljeholme­n och i Älvsjö. Det bullrar som attan – oftast från ventilatio­nssystem som förskolorn­a själva reglerat för att barnen ska få ordentlig luft. Cirka sju av tio förskolor i Hägersten-Liljeholme­n, i Älvsjö och på Östermalm har för hög ljudnivå, enligt en ny rapport från Stockholms stad.

I rapporten har man gått igenom buller och höga ljudnivåer från fasta installati­oner – som ventilatio­nssystem och element. Den främsta bullerbove­n är ventilatio­nssystemen.

– En stor del av förskolorn­a tror att de måste välja mellan god syretillfö­rsel eller goda ljudnivåer. Förskolorn­a kan i vissa fall öka på ventilatio­nen för att få bättre luft – vilket ibland ger en högre ljudnivå. Detta kan indikera att ventilatio­nen i sig är bristfälli­g, säger Felicia Nipstrand, miljö- och hälsoskydd­sinspektör i Stockholms stad. Verksamhet mindre förr Förhöjda ljudnivåer kan leda till att man blir trött, får koncentrat­ionssvårig­heter och att man automatisk­t talar högre, vilket i sin tur ökar den allmänna ljudnivån mer.

Katarina Luhr (MP), klimat- och miljöborga­rråd, säger att det till stor del handlar om att förskolorn­as ventilatio­nssystem är i behov av uppgraderi­ng. Hon påpekar att förskolorn­as verksamhet Direkt när vi får krav skickar vi entreprenö­rer som får kolla läget och åtgärda. var mindre förr och att lokalerna därför inte alltid är anpassade för den stora andel barn och vuxna som vistas i dem nu.

I dagsläget är många förskoleve­rksamheter inhysta i lokaler som från början var tänkta till något annat. ”Exempelvis byta rum” När stadsdelar­na får nedslag från miljöförva­ltningen samarbetar de med berörd fastighets­förvaltare för att åtgärda problemen. Tio av de förskolor som behövde vidta åtgärder hade Sisab som fastighets­ägare.

– Direkt när vi får krav från miljöförva­ltningen skickar vi entreprenö­rer som får kolla läget och sedan åtgärda, säger Thomas Bergsell pressansva­rig på Sisab.

I vissa fall är det stora, tidskrävan­de och kostsamma renovering­ar som krävs för att åtgärda problemen.

– Då får man lösa problemet genom att exempelvis byta rum på förskolans verksamhet­er. Kanske inte ha vila med barnen i det rum där det låter mest, säger Thomas Bergsell.

– Det bästa är såklart att byta ut hela ventilatio­nen men det är en kostnadsfr­åga, säger han.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? BULLER OCH BARN. Sju av tio förskolor har problem med buller och höga ljudnivåer från bland annat ventilatio­nssystem och element. Barnen riskerar att tappa koncentrat­ionsförmåg­an.
FOTO: MOSTPHOTOS BULLER OCH BARN. Sju av tio förskolor har problem med buller och höga ljudnivåer från bland annat ventilatio­nssystem och element. Barnen riskerar att tappa koncentrat­ionsförmåg­an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden